Κλινική Δοκιμή: Ημερήσιο χάπι για τη θεραπεία της covid-19 θα μπορούσε να είναι λίγους μήνες μακριά


Κλινική Δοκιμή: Μέσα σε μια μέρα που βρέθηκε θετική στην Covid-19 τον Ιούνιο, η Miranda Kelly ήταν αρκετά άρρωστη για να φοβηθεί. Στα 44 της, με διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, η Kelly, πιστοποιημένη βοηθός νοσηλευτικής, αντιμετώπιζε προβλήματα αναπνοής, ενώ τα συμπτώματα ήταν αρκετά σοβαρά για να τη στείλουν στα επείγοντα. Όταν ο σύζυγός της, ο Τζο, 46 ετών, αρρώστησε επίσης με τον ιό, ανησύχησε πραγματικά, ειδικά για τους πέντε εφήβους τους στο σπίτι: “Σκέφτηκα,” Ελπίζω, Θεέ μου, δεν θα τελειώσουμε με τους αναπνευστήρες. Έχουμε παιδιά Ποιος θα μεγαλώσει αυτά τα παιδιά; ” Αλλά οι Kellys, που ζουν στο Σιάτλ, είχαν συμφωνήσει αμέσως μετά τις διαγνώσεις τους να συμμετάσχουν σε μια κλινική δοκιμή στο κοντινό ερευνητικό κέντρο καρκίνου Fred Hutch που είναι μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας για δοκιμή μιας αντιιικής θεραπείας η οποία θα μπορούσε να σταματήσει τον κορωνοϊό νωρίς στην πορεία του.

Την επόμενη μέρα, το ζευγάρι έπαιρνε τέσσερα χάπια, δύο φορές την ημέρα. Αν και δεν τους είπαν αν είχαν λάβει ενεργό φάρμακο ή εικονικό φάρμακο, είπαν ότι τα συμπτώματά τους ήταν καλύτερα μέσα σε μια εβδομάδα. Μέσα σε δύο εβδομάδες, είχαν αναρρώσει. “Δεν ξέρω αν πήραμε τη θεραπεία, αλλά νιώθω σαν να το κάναμε”, είπε η Μιράντα Κέλι. «Για να έχω όλες αυτές τις υποκείμενες συνθήκες, ένιωσα ότι η ανάρρωση ήταν πολύ γρήγορη». Οι Kellys έχουν έναν ρόλο στην ανάπτυξη της επόμενης ευκαιρίας στον κόσμο για την αποτροπή της covid: ένα βραχυπρόθεσμο σχήμα καθημερινών χαπιών που μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό νωρίς μετά τη διάγνωση και να αποτρέψουν πιθανώς την ανάπτυξη συμπτωμάτων μετά την έκθεση.

“Τα αντιιικά από το στόμα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να περιορίσουν τη διάρκεια της λοίμωξης Covid-19, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να περιορίσουν τη μετάδοση σε άτομα του σπιτιού σας εάν είστε άρρωστοι”, δήλωσε ο Timothy Sheahan, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας -Chapel Hill που έχει βοηθήσει στην πρωτοπορία αυτών των θεραπειών.

Τα αντιιικά είναι ήδη βασικές θεραπείες για άλλες ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας C και του HIV.

Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Tamiflu, το ευρέως συνταγογραφούμενο χάπι που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της γρίπης και να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας εάν χορηγηθεί γρήγορα. Τα φάρμακα, που αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία και την πρόληψη ιογενών λοιμώξεων σε ανθρώπους και ζώα, λειτουργούν διαφορετικά ανάλογα με τον τύπο. Αλλά μπορούν να σχεδιαστούν για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της μόλυνσης, να μπλοκάρουν τους υποδοχείς ώστε οι ιοί να μην μπορούν να εισέλθουν σε υγιή κύτταρα ή να μειώσουν την ποσότητα του ενεργού ιού στο σώμα.

Τουλάχιστον τρία πολλά υποσχόμενα αντιιικά για την covid δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές, με τα αποτελέσματα να αναμένονται αργά το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, δήλωσε ο Carl Dieffenbach, διευθυντής του τμήματος AIDS στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, ο οποίος επιβλέπει την αντιική ανάπτυξη.

“Νομίζω ότι θα έχουμε απαντήσεις για το πόσο είναι ικανά αυτά τα χάπια μέσα στους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο Dieffenbach.

Ο κορυφαίος υποψήφιος είναι ένα φάρμακο από την Merck & Co. and Ridgeback Biotherapeutics που ονομάζεται molnupiravir, δήλωσε ο Dieffenbach. Αυτό είναι το προϊόν που δοκιμάζεται στη δοκιμή του Kellys στο Σιάτλ. Δύο άλλα περιλαμβάνουν έναν υποψήφιο από την Pfizer, γνωστό ως PF-07321332, και το AT-527, ένα αντιικό που παράγεται από την Roche και την Atea Pharmaceuticals. Λειτουργούν παρεμβαίνοντας στην ικανότητα του ιού να αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Στην περίπτωση της molnupiravir, το ένζυμο που αντιγράφει το ιικό γενετικό υλικό αναγκάζεται να κάνει τόσα πολλά λάθη που ο ιός δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει το ιικό φορτίο του ασθενούς, συντομεύοντας τον χρόνο μόλυνσης και αποτρέποντας το είδος της επικίνδυνης ανοσολογικής απόκρισης που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Μέχρι στιγμής, μόνο ένα αντιικό φάρμακο, το remdesivir, έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της covid. Χορηγείται όμως ενδοφλεβίως σε ασθενείς αρκετά άρρωστους για να νοσηλευτούν και δεν προορίζεται για πρώιμη, ευρεία χρήση.

Αντίθετα, τα κορυφαία υποψήφια υπό μελέτη φάρμακα μπορούν να συσκευαστούν ως χάπια.

Ο Sheahan, ο οποίος πραγματοποίησε επίσης προκλινική εργασία στη ρεμδεσιβίρη, οδήγησε μια πρώιμη μελέτη σε ποντίκια που έδειξε ότι η μολνουπιραβίρη θα μπορούσε να αποτρέψει την πρώιμη ασθένεια που προκαλείται από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την covid.

Ο τύπος ανακαλύφθηκε στο Πανεπιστήμιο Emory και αργότερα αποκτήθηκε από τους Ridgeback και Merck. Ακολούθησαν κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώιμης δοκιμής σε 202 συμμετέχοντες την περασμένη άνοιξη που έδειξε ότι η μολνουπιραβίρη μείωσε γρήγορα τα επίπεδα του μολυσματικού ιού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Merck, Robert Davis, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η εταιρεία αναμένει δεδομένα από τις μεγαλύτερες δοκιμές φάσης 3 τις επόμενες εβδομάδες, με τη δυνατότητα να ζητήσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων “πριν από το τέλος του έτους”.

Η Pfizer ξεκίνησε μια συνδυασμένη δοκιμή φάσεων 2 και 3 του προϊόντος της την 1η Σεπτεμβρίου και οι αξιωματούχοι της Atea δήλωσαν ότι αναμένουν αποτελέσματα από τις δοκιμές της φάσης 2 και της φάσης 3 αργότερα φέτος. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά και χορηγηθεί έκτακτη χρήση για οποιοδήποτε προϊόν, δήλωσε ο Dieffenbach, “η διανομή θα μπορούσε να ξεκινήσει γρήγορα”. Αυτό θα σήμαινε ότι εκατομμύρια Αμερικανοί θα μπορούσαν σύντομα να έχουν πρόσβαση σε καθημερινά χορηγούμενα από το στόμα φάρμακα, ιδανικά ένα χάπι, το οποίο θα μπορούσε να ληφθεί για πέντε έως 10 ημέρες με την πρώτη επιβεβαίωση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

“Όταν φτάσουμε εκεί, αυτή είναι η ιδέα”, δήλωσε ο Δρ Ντάνιελ Γκρίφιν, ειδικός σε λοιμώδεις ασθένειες και ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Να το έχουμε σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να το παίρνουν την ίδια μέρα που θα διαγνωστούν». Κάποτε στο περιθώριο λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, τα από του στόματος αντιιικά για τη θεραπεία λοιμώξεων από κορωνοϊό αποτελούν πλέον αντικείμενο έντονου ανταγωνισμού και χρηματοδότησης. Τον Ιούνιο, η διοίκηση του Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει να λάβει περίπου 1,7 εκατομμύρια θεραπευτικές δόσεις μολνουπιραβίρης της Merck, με κόστος 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν το προϊόν λάβει έγκριση έκτακτης ανάγκης ή πλήρη έγκριση.

Τον ίδιο μήνα, η διοίκηση δήλωσε ότι θα επενδύσει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο Αντιϊικό Πρόγραμμα για τις Πανδημίες, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη αντιιικών για την κρίση του κορωνοϊού και όχι μόνο, είπε ο Ντίφενμπαχ.

Η πανδημία ξεκίνησε μια μακρά παραμελημένη προσπάθεια για την ανάπτυξη ισχυρών αντιιικών θεραπειών για τους κορωνοϊούς, δήλωσε ο Sheahan. Αν και ο αρχικός ιός SARS το 2003 έδωσε στους επιστήμονες ένα φόβο – ακολουθούμενο από το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής, ή MERS, το 2012 – οι ερευνητικές προσπάθειες επιβραδύνθηκαν όταν αυτές οι εστίες δεν επέμειναν. “Η εμπορική ώθηση για την ανάπτυξη οποιωνδήποτε προϊόντων μόλις έπεσε στους σωλήνες”, δήλωσε ο Sheahan.

Τα ευρέως διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα θα μπορούσαν να ενταχθούν στις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων που χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία και πρόληψη σοβαρών ασθενειών και νοσηλειών που προκαλούνται από την covid.

Τα εργαστηριακά μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία μιμούνται τη φυσική αντίδραση του σώματος στη μόλυνση, ήταν ευκολότερο να αναπτυχθούν, αλλά πρέπει να χορηγηθούν κυρίως μέσω ενδοφλέβιων εγχύσεων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλύπτει το κόστος των περισσότερων μονοκλωνικών προϊόντων σε $ 2.000 τη δόση. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς μπορεί να συγκριθεί η τιμή των αντιιικών. Όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, έτσι και τα αντιιικά χάπια δεν θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό, είπε ο Γκρίφιν. Θα ήταν ένα άλλο εργαλείο για την καταπολέμηση της covid. «Είναι ωραίο να έχεις άλλη επιλογή», ​​είπε.

Μια πρόκληση για την ταχεία ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων ήταν η πρόσληψη αρκετών συμμετεχόντων για τις κλινικές δοκιμές, καθένας από τους οποίους πρέπει να συμμετάσχει σε εκατοντάδες άτομα, δήλωσε η Δρ. Ελίζαμπεθ Ντιουκ, ερευνητική συνεργάτης του Fred Hutch που επιβλέπει τη δοκιμή της molnupiravir. Οι συμμετέχοντες πρέπει να μη εμβολιαστούν και να εγγραφούν στη δοκιμή εντός πέντε ημερών από τη θετική εξέταση covid.

Οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα, οι ασκούμενοι πραγματοποιούν 100 κλήσεις σε νεο-θετικούς ανθρώπους στην περιοχή του Σιάτλ-και οι περισσότεροι λένε όχι.

“Σε γενικές γραμμές, υπάρχει μεγάλη δυσπιστία σχετικά με την επιστημονική διαδικασία”, δήλωσε ο Ντιουκ. «Και μερικοί άνθρωποι λένε άσχημα πράγματα στους ασκούμενους».

Εάν τα αντιιικά χάπια αποδειχθούν αποτελεσματικά, η επόμενη πρόκληση θα είναι η ενίσχυση ενός συστήματος διανομής που μπορεί να τα σπεύσει στους ανθρώπους μόλις βρεθούν θετικοί. Ο Griffin είπε ότι θα χρειαστεί κάτι παρόμοιο με το πρόγραμμα που είχε θεσπίσει πέρυσι, η United Healthcare, η οποία επιτάχυνε τα κιτ Tamiflu σε 200.000 ασθενείς σε κίνδυνο που εγγράφηκαν στα προγράμματα ασφάλισης Medicare Advantage της ασφαλιστικής εταιρείας.

Οι αξιωματούχοι της Merck προέβλεψαν ότι η εταιρεία θα μπορούσε να παράγει περισσότερα από 10 εκατομμύρια μαθήματα θεραπείας μέχρι το τέλος του έτους.

Η Atea και η Pfizer δεν έχουν δημοσιεύσει παρόμοιες εκτιμήσεις.

Ακόμα πιο πολλά υποσχόμενο; Μελέτες που αξιολογούν εάν τα αντιιικά μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση μετά την έκθεση. «Σκεφτείτε το», είπε ο Ντουκ, ο οποίος επίσης επιβλέπει μια προφυλακτική δοκιμή. “Θα μπορούσατε να το δώσετε σε όλους σε ένα σπίτι ή σε όλους στο σχολείο. Στη συνέχεια μιλάμε για επιστροφή, ίσως, στην κανονική ζωή”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ