Καρκίνος: Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο με έμφραγμα λίγο πριν διαγνωσθούν


Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μερικούς μήνες πριν διαγνωσθούν με καρκίνο, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είναι καρκινοπαθείς. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων… η μεγαλύτερη του είδους που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 750.000 ιατρικά περιστατικά σε ανθρώπους άνω των 67 ετών που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο πρόσφατα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Blood.

Ο επικεφαλής της έρευνας Μπάμπακ Νάβι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού είναι περίπου 70% αυξημένος τους μήνες που προηγούνται της διάγνωσης για καρκίνο. Ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται πέντε μήνες πριν από τη διάγνωση για καρκίνο και κορυφώνεται (είναι τουλάχιστον πενταπλάσιος) τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Αφορά κυρίως τους καρκίνους των πνευμόνων και του παχέος εντέρου, καθώς επίσης γενικότερα κάθε είδους καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο (τρίτο ή τέταρτο).

Οι καρκίνοι μπορεί να πάρουν μήνες ή και χρόνια έως ότου αναπτυχθούν και διαγνωσθούν. Στο μεταξύ, μπορεί να έχουν σημαντικές βιολογικές επιπτώσεις στον ασθενή, ιδίως αυξάνοντας την πιθανότητα θρομβοεμβολικού επεισοδίου στις αρτηρίες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ