Αυτοφροντίδα άγχος: Συμβουλές για να μειώσετε το άγχος και το στρες


Συχνά όταν βιώνουμε άγχος, ο χρόνος μοιάζει να κυλά με ταχύτητες που είναι σχεδόν άπιαστες και υπάρχει η πεποίθηση πως η αυτοφροντίδα είναι μία πολυτέλεια. Ωστόσο, είναι ακριβώς τότε που χρειάζεται να επιστρέψουμε στο “σπίτι μας”: το σώμα και το πνεύμα μας με σκοπό να κάνουμε ένα ειλικρινές check in και να δούμε τί είναι αυτό που έχουμε ανάγκη. Γι’ αυτές λοιπόν τις περιόδους εντάσεων σκεφτείτε να υιοθετήσετε τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Κάντε γιόγκα.

Η άσκηση κάνει καλό στην υγεία με τρόπους που είναι αδύνατο να καταγραφούν σε ένα μόνο κείμενο. Σας βοηθά να παραμείνετε σε φόρμα, μειώνει τον κίνδυνο καταστάσεων υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις και ακόμη ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία μειώνοντας την κατάθλιψη και το άγχος. Ακόμα κι αν δεν έχετε εξοπλισμό άσκησης, μπορείτε να κάνετε γιόγκα στο σπίτι. Η ίδια η άσκηση θα ανεβάσει τους καρδιακούς παλμούς, αλλά η εστίαση στο παρόν θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος σας.

  • Χαλαρώστε με μια δραστηριότητα που σας αρέσει.

Το να ξοδεύετε χρόνο για τα χόμπι σας μπορεί να είναι δύσκολο με τις ταχύτητες και απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, αλλά αν οι υποχρεώσεις σας το επιτρέπουν και βρείτε λίγο επιπλέον ελεύθερο χρόνο, σκεφτείτε να αφιερώσετε μέρος του σε χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, ο κινηματογράφος ή η ζωγραφική. Η απόσπαση του εαυτού σας με μια δραστηριότητα που αγαπάτε μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση του άγχους σας.

  • Μιλήστε σε κάποιον για τις ανησυχίες σας.

Όταν το άγχος σας χτυπά την πόρτα, μην φοβηθείτε να εμπιστευτείτε τις ανησυχίες σας σε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας που εμπιστεύεστε. Μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές, αλλά ακόμα κι αν δεν μπορούν, απλά το να εκφράσετε τις ανησυχίες ή τους φόβους σας με λέξεις μπορεί συχνά να ανακουφίσει το βάρος σας.

  • Φροντίστε το σώμα σας.

Η επιστροφή στο σώμα είναι πολύ βασική και απαραίτητη όταν ζούμε με το άγχος, Μην διστάσετε να σας φροντίσετε. Από το κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο στο τέλος μιας κουραστικής μέρας με το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο και ένα κερί, το να προγραμματίσετε με τέτοιο τρόπο τα γεύματά σας ώστε να διασφαλίσετε ότι θα τρώτε υγιεινά, το να κοιμάστε αρκετά και ποιοτικά, μέχρι το να πάτε για μία σύντομη βόλτα, όλα αυτά είναι δραστηριότητες που κινητοποιούν το σώμα και σας επαναφορτίζουν την χαμένη ενέργεια. Μάλιστα, φαινομενικά μικροί παράγοντες όπως οι παραπάνω θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί και θα ενισχύσουν περεταίρω την υγεία σας, αλλά και τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας.

  • Δοκιμάστε τον διαλογισμό.

Οι ασκήσεις διαλογισμού και αναπνοής έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να χαλαρώσετε το σώμα σας, επομένως είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφίσετε το άγχος. Είναι τόσο δημοφιλείς που υπάρχει μεγάλη ποικιλία εφαρμογών και βίντεο στο YouTube, κάθως και άρθρα στο διαδίκτυο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθοδηγήσετε τον εαυτό σας βήμα βήμα στην διαδικασία.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ