Κοινωνία Βουλή: Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την παιδική κακοποίηση τάχθηκε η πλειοψηφία των βουλευτών


Κοινωνία Βουλή: Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την πρόληψη περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων τάχθηκε η πλειοψηφία της επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής. Οι βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν τη συμφωνία τους στο νομοσχέδιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ διαφώνησαν.

Νωρίτερα, τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου εξέφρασαν σειρά εκπροσώπων φορέων.

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, ανακοίνωσε την άμεση κατάθεση της τροπολογίας για την υλοποίηση του Προγράμματος “Νταντάδες της γειτονιάς”.

Όπως είπε η κα Συρεγγέλα, με τις προτεινόμενες διατάξεις, εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μοντέλο της θεσμικά οργανωμένης παροχής κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως δυόμισι ετών. Η κα Συρεγγέλα σημείωσε ότι αυτό υπάρχει στη χώρα μας, πλέον όμως θα είναι και θεσμικά και οργανωμένα κατοχυρωμένο: “Παροχή, λοιπόν, κατ΄ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων, που θα ονομάζονται επιμελητές και επιμελήτριες και θα αφορά την υλοποίηση της συγχρηματοδοτούμενης δράσης “Νταντάδες της γειτονιάς”.

Με τη δράση “Νταντάδες της γειτονιάς” διαμορφώνεται ένα σύστημα εξυπηρέτησης των εργαζόμενων γονέων από διαπιστευμένους λειτουργούς μέσω ενός διαδραστικού ηλεκτρονικού περιβάλλοντος φιλικού προς τους χρήστες γονείς και παρόχους επιμελητές, με κάλυψη μέρους της αμοιβής τους, είπε η κα Συρεγγέλα, σημειώνοντας ότι οι επιμελητές και οι επιμελήτριες θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται με εργόσημο, όπως προβλέπεται για τους εργαζομένους που παρέχουν τις κατ΄οίκον υπηρεσίες. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι επιμελητές θα ελέγχονται ως προς τη σωματική και ψυχική τους υγεία, ενώ θα αποκλείονται από το μητρώο όσα πρόσωπα μηνύονται, διώκονται, καταδικάζονται ή έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, για αδικήματα που επισύρουν έκπτωση από την γονική μέριμνα, ή για άλλα αδικήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας, κατά της προσωπικής ελευθερίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, πρόκειται για μια καινοτόμο δράση, η οποία θα εφαρμοστεί στην αρχή πιλοτικά, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

“Με τη δράση αυτή, με τις νταντάδες της γειτονιάς, προσφέρεται η ευελιξία στους γονείς να έχουν συνεχή και επιδοτούμενη ποιοτική φροντίδα για τα παιδιά τους, ανάλογα με τις ώρες εργασίας τους, από επαγγελματίες που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και υπόκεινται σε έλεγχο και αξιολόγηση.

Με τον τρόπο αυτό, καλύπτονται οι ανάγκες της οικογένειας μέσω μιας ευέλικτης και οργανωμένης διαδικασίας φροντίδας των παιδιών και προωθείται η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Παράλληλα, ενισχύεται η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καλά αμειβομένων, με κοινωνική ασφάλιση και με βιωσιμότητα. ‘Αρα, δεν είναι μόνο οι γυναίκες που θα διατηρήσουν την εργασία τους, αλλά και οι επιμελητές ή οι επιμελήτριες που θα έχουν και ασφάλιση και εργασία και θα φαίνονται, πλέον, στους εθνικούς δείκτες” τόνισε η κα Συρεγγέλα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ