Τι να τρως για να γλιτώσεις τις ιώσεις


Πολύ συχνά, το μυστικό για να έχεις γερό ανοσοποιητικό κρύβεται στο ψυγείο σου!

Η εποχή της γρίπης, των γαστρεντερίτιδων και των κρυολογημάτων έχει μπει για τα καλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι να περάσουμε να κολλήσουμε! Μια βόλτα στο μανάβη της γειτονιάς ή στη λαϊκή αγορά, θα σε κάνει να διαπιστώσεις πόσα φρούτα και λαχανικά μάς προσφέρει απλόχερα η φύση αυτή την εποχή. Κι επειδή η φύση είναι σοφή, ένας βασικός λόγος για αυτή την ποικιλία είναι να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, να τον φουλάρουμε με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας και θα λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας για τις ιώσεις που συνδέονται μ΄αυτή την εποχή. Εκμεταλλεύσου αυτόν τον πλούτο και βάλε στόχο να γεμίζεις τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα το πιάτο σου με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Κάθε χρώμα τους συνδυάζεται με διαφορετικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, οπότε η ποικιλία στα χρώματα σημαίνει ότι θα παίρνεις περισσότερα είδη πολύτιμων συστατικών.

Extra tip: Φροντίζοντας τα 2/3 του πιάτου σου σε κάθε γεύμα να είναι φρούτα ή λαχανικά –όπως συστήνουν όλοι οι διαιτολόγοι–, σε λίγες εβδομάδες θα χάσεις και τα τυχόν περιττά κιλάκια, χωρίς να το καταλάβεις!

Τα φρούτα που πρέπει να έχεις αυτή την εποχή στη φρουτιέρα σου
Ακτινίδια: Έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, και περιέχουν ένα σωρό άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ. Βonus: Χάρη στις άφθονες φυτικές ίνες τους, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και είναι ιδανικά αν υποφέρεις από δυσκοιλιότητα.

Πορτοκάλια και μανταρίνια: Τα εσπεριδοειδή έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6), βιταμίνη C και Ε. Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια είναι επίσης πλούσια σε καροτινοειδή, ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μαζί με τα ακτινίδια, θεωρούνται από τα χειμωνιάτικα φρούτα που θωρακίζουν περισσότερο τον οργανισμό απέναντι στις ιώσεις και βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση μετά ασθένειες. Βonus: Το ακτινίδιο και τα εσπεριδοειδή, χάρη στη μεγάλη ποσότητα της βιταμίνης C που περιέχουν, συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό σου.

Ρόδια: Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και Ε, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες –άλλωστε, αποτελεί συστατικό αντιγηραντικών καλλυντικών. Το ρόδι λειτουργεί και προληπτικά απέναντι σε διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων διάφορα είδη καρκίνου, ενώ ο χυμός του έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ