Ανθεκτική η σαλμονέλα σε ορισμένες κατηγορίες αντιβιοτικών


Η σαλμονέλα βρέθηκε να είναι ανθεκτική σε διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών. Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έλαβε αναφορές για 11.524 εστίες τροφιμογενών ασθενειών μεταξύ των ετών 2000 και 2015, με 219.909 άτομα να αρρωσταίνουν και 167 να πεθάνουν από αυτές τις ασθένειες.

Τα βακτήρια προκάλεσαν τα περισσότερα κρούσματα τέτοιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και της γαστρεντερίτιδας. Τα πιο συχνά ήταν η σαλμονέλλα (Salmonella spp.) με 31.700 διαγνωσμένα περιστατικά, ήτοι το 14% του συνόλου, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) με 7,4% και το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli) με 6.1%.

Δοκιμάστηκαν 90 στελέχη και ανακαλύφθηκε ότι τα περισσότερα ήταν ανθεκτικά σε διάφορες κατηγορίες αντιβιοτικών. Σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Κοινωνικής Ανάπτυξης, της Βραζιλίας, τα βακτηρίδια του γένους Salmonella ήταν οι αιτιολογικοί παράγοντες στο 42,5% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων εστιών των τροφιμογενών νόσων που αναφέρθηκαν στη χώρα μεταξύ 1999 και 2009.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, οι βιοϊατρικοί επιστήμονες Amanda Aparecida Seribelli και Fernanda Almeida, περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο ανέλυσαν και διερεύνησαν τα γονιδιώματα 90 στελεχών της εντερικής σαλμονέλλας (γνωστής ως S. Typhimurium).

Τα 90 στελέχη απομονώθηκαν μεταξύ 1983 και 2013 και παρέχουν ένα πορτρέτο της επιδημιολογίας της σαλμονέλωσης στη Βραζιλία τα τελευταία 30 χρόνια. Οι ασθενείς έπαθαν τροφικές λοιμώξεις από πουλερικά, χοιρινό, μαρούλι και διάφορα λαχανικά.

Ανθεκτικά τα περισσότερα στελέχη

Όταν η δράση των αντιβιοτικών σε κάθε ένα από τα 90 στελέχη δοκιμάστηκε, ανακαλύφθηκε ότι τα περισσότερα ήταν ανθεκτικά σε διάφορες κατηγορίες αντιβιοτικών που αποτελούν μέρος του οπλοστασίου της ιατρικής. Εντοπίστηκαν επίσης 39 γονίδια υπεύθυνα για την αντοχή στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 65 (το 72%) στελέχη αποδείχθηκαν ανθεκτικά σε σουλφοναμίδια, 44 (το 49%) στη στρεπτομυκίνη, 27 (το 30%) στην τετρακυκλίνη, 21 (το 23%) στην γενταμικίνη και επτά (το 7,8%) στην κεφαλοσπορίνη. Η σαλμονέλλα περιλαμβάνει δύο είδη: S. bongori και S. enterica. To τελευταίο έχει μεγάλο αριθμό υποειδών προκαλώντας τροφικές λοιμώξεις. Ο εντερικός σωλήνας του ανθρώπου και του ζώου είναι η κύρια φυσική δεξαμενή αυτού του παθογόνου παράγοντα, με τα πουλερικά, το χοιρινό και τα συναφή προϊόντα διατροφής να είναι οι κύριοι φορείς μετάδοσης. Τα έξι υποείδη του S. enterica υποδιαιρούνται σε 2.600 οροτύπους. Ένας ορότυπος είναι μια ξεχωριστή παραλλαγή μέσα σε ένα είδος βακτηρίων ή ιών που χαρακτηρίζεται από το ότι έχει τον ίδιο αριθμό ειδικών επιφανειακών αντιγόνων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ