Καθυστερήσεις στην κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας – Δωδεκάμηνη παράταση


Δωδεκάμηνη παράταση δόθηκε στο σχέδιο της κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς κάποιες εκ των ομάδων εργασίας που έχουν αναλάβει τους τελευταίους μήνες το σχετικό έργο δεν προλαβαίνουν να παραδώσουν μέσα στις επόμενες 60 ημέρες τα σχέδια κωδίκων. Έτοιμη είναι μόνον η ομάδα που ανέλαβε την κωδικοποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει απλούστερη και πιο σύγχρονη την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας που αφορά στην είσπραξη δημοσίων εσόδων, την έμμεση φορολογία και τους φόρους συναλλαγών, τη φορολογία περιουσίας, τις φορολογικές διαδικασίες και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.

Προς το σκοπό αυτό με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ομάδες εργασίας που έχουν αναλάβει την εκτέλεση των σχετικών προπαρασκευαστικών εργασιών και οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να ολοκληρώσουν το έργο τους σταδιακά έως το Νοέμβριο του 2021. Καθώς αυτός ο στόχος αποδείχθηκε φιλόδοξος δόθηκε παράταση σε κάποιες ομάδες εργασίας, ώστε να ολοκληρώσουν την κωδικοποίηση το Νοέμβριο του 2022.

Συγκεκριμένα:

  • Η ομάδα εργασίας με αντικείμενο την κωδικοποίηση των διατάξεων περί του Κώδικα ΦΠΑ θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022.
  • Η ομάδα που έχει αναλάβει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την κωδικοποίηση των διαφόρων διατάξεων περί τελών και λοιπών έμμεσων φορολογικών βαρών (φόροι συναλλαγών κλπ) θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.
  • Η ομάδα εργασίας με αντικείμενο την κωδικοποίηση των διατάξεων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και των διατάξεων Φορολογίας Κεφαλαίου, Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Τυχερών Παιγνίων και λοιπών σχετικών διατάξεων θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως το Νοέμβριο 2022.
  • Η ομάδα εργασίας για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως το Νοέμβριο 2022.
  • Η ομάδα εργασίας για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως το Νοέμβριο 2022.

Όλες οι προαναφερόμενες ομάδες εργασίας προχωρούν στη σύνταξη διαγράμματος κωδικοποίησης, καθώς και προσχεδίου Κώδικα. Το προσχέδιο Κώδικα θα τύχει τελικής επεξεργασίας από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, η οποία θα έχει την εποπτεία της συγκέντρωσης της σχετικής νομοθεσίας και της σύνταξης του διαγράμματος κωδικοποίησης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ