Οι τρεις πτυχές της συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία – Στις 7 Οκτωβρίου η συζήτηση στη Βουλή


Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές πρόκειται για συμφωνία ιστορικής σημασίας που προασπίζει και προάγει τα εθνικά συμφέροντα.

Τρεις ιδιαίτερα σημαντικές πτυχές έχει η συμφωνία της Ελλάδας με την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ.

Προβλέπει την απόκτηση τουλάχιστον τριών υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών, οι οποίες είναι κατάλληλες για τις πολύπλευρες επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και εκσυγχρονίζουν ουσιαστικά ένα κρίσιμο τμήμα του στόλου, αυξάνοντας την αποτρεπτική ισχύ των ένοπλων δυνάμεων.

Παράλληλα, χάρη στην πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, διασφαλίζεται η αλληλοβοήθεια σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί ένοπλη επίθεση στην επικράτειά της. Δημιουργείται έτσι ένα νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδας.

Τέλος, η συμφωνία αποτελεί το πρόπλασμα για πιο συστηματική συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, σε μία εποχή που η Ευρώπη οφείλει να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική με την οικονομική της ισχύ, να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην ευρύτερη γειτονιά της -ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και την Ευρωατλαντική συμμαχία.

Οι ΗΠΑ άλλωστε χαιρέτισαν τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή.

Όσον αφορά την κοινοβουλευτική κύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία, το έγγραφο έχει κατατεθεί και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές πρόκειται για συμφωνία ιστορικής σημασίας που προασπίζει και προάγει τα εθνικά συμφέροντα για την οποία δεν νοείται φθηνός λαϊκισμός , ούτε χωρούν μικρότητες και μικροψυχίες όπως αυτές που ήδη εκδηλώνονται από το ΣΥΡΙΖΑ. Στην Βουλή όλα τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν ξεκάθαρα θέση.

Αναφορικά με την ανανέωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε εποικοδομητικό και εξαιρετικό κλίμα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ρωτήθηκε την Τετάρτη και η απάντησή του είναι πολύ σαφής, παραπέμποντας στην ξεκάθαρη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε στο Παρίσι με σαφήνεια για πενταετή συμφωνία.

«Θέλω να θυμίσω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής», είχε πει ο Πρωθυπουργός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ