Χουλιάρας για τριπλό σεισμό σε Νίσυρο – Τήλο: Η δραστηριότητα είναι τεκτονική και όχι ηφαιστειακή


Σεισμός Τώρα: Τρεις σεισμοί σε διάστημα μιας ώρας και πέντε λεπτών σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (30/9) σε υποθαλάσσιο χώρο των Δωδεκανήσων

Συγκεκριμένα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι οι σεισμογράφοι του κατέγραψαν τις πρώτες πρωινές ώρες τρεις σεισμούς (τους δύο πρώτους στη 01:22, τον τρίτο στις 02:27), μεγέθους 4,4, 4,2 και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντίστοιχα, στον θαλάσσιο χώρο σε απόσταση μεταξύ 8 και 10 χιλιομέτρων νότια της πόλης της Νισύρου.

Τι αναφέρει ο Γεράσιμος Χουλιάρας

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας με ανάρτηση του του Facebook αναφέρει: «Θεωρώ ότι τα 5,7 Ρίχτερ που είχαμε πριν λίγους μήνες ήταν ο κύριος σεισμός γιατί παρατηρώ επίσης ότι οι τιμές του b(G&R) είναι σχεδόν κανονικές, δείχνουν μετασεισμική περίοδο και όχι για προσεισμική».

Ο κ. Χουλιάρας αναφέρει σχετικά:

«Μετά από τα 5,7 Ρίχτερ που έγιναν στις 21 Ιουνίου στην περιοχή Νισύρου-Τήλου έχουν ακολουθήσει μικρότερες δονήσεις που πιθανότητα εντάσσονται στην μετασεισμική ακολουθία.

Το ίδιο πιστεύω για τα 4,4, 4,2 και 4,1 πού έγιναν πριν λίγη ώρα αλλά πάντα πρέπει να κρατάμε επιφυλάξεις προστασίας με την απρόβλεπτη φύση.

Η σεισμική δραστηριότητα είναι τεκτονική όχι ηφαιστειακή και την παρακολουθούμε με τους συναδέλφους με επιπλέον σταθμούς που εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα σε κτίρια εφόσον είναι σε θαλάσσια περιοχή. Τα μεγαλύτερα μεγέθη που παράγονται σε αραιά διαστήματα γίνονται αισθητά στους κατοίκους των νησιών και δημιουργούν ανησυχία στους κατοίκους.

Η σεισμική ιστορία της περιοχής περιλαμβάνει ένα τεκτονικό σεισμό της τάξης των 6,1 Ρίχτερ το 1968 και αυτό μέχρι τώρα είναι το δεδομένο.

Θεωρώ ότι τα 5,7 Ρίχτερ που είχαμε πριν λίγους μήνες ήταν ο κύριος σεισμός γιατί παρατηρώ επίσης ότι οι τιμές του b(G&R) είναι σχεδόν κανονικές, δείχνουν μετασεισμική περίοδο και όχι για προσεισμική.

Αυτό έχω δείξει ως τώρα με τα σχετικά σχεδιαγράμματα αναλύσεων τα οποία ανανεώνω για ενημέρωση με κάθε σεισμική δράση.»


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ