Σαρκοζί: Ένας χρόνος φυλάκιση για τον Γάλλο πρώην πρόεδρο – Θα εκτίσει την ποινή στο σπίτι


Η γαλλική δικαιοσύνη επέβαλλε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Γάλλο πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για υπόθεση παράνομης χρηματοδότης της προεκλογικής του εκστρατείας

Γαλλικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον πρώην ισχυρό άνδρα της Γαλλίας. Ο Νικολά Σαρκοζί έκριναν οι δικαστές θα μπορούσε να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι.

O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας απουσίαζε από την αίθουσα του δικαστηρίου στο Παρίσι όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία για την υπόθεση Bygmalion. Ο Σαρκοζί κρίθηκε ένοχος για υπέρβαση σχεδόν στο διπλάσιο του νόμιμου ορίου των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ στην καμπάνια επανεκλογής του το 2012, όταν έχασε τελικά τη μάχη από τον Σοσιαλιστή αντίπαλό του, Φρανσουά Ολάντ.

Πρόεδρος της Γαλλίας την πενταετία 2007-2012 αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες εις βάρος του. To δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους, ποινή που μπορεί να εκτίσει με κατ’ οίκον περιορισμό φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι παρακολούθησης.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους, εκ των οποίων το ήμισυ με αναστολή και πρόστιμο 3.750 ευρώ.

Μαζί με τον Σαρκοζί δικάζονταν άλλα 13 άτομα στην υπόθεση Bygmalion, ανάμεσά τους μέλη του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, λογιστές και μέλη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Bygmalion, που είχε αναλάβει τη διοργάνωση των προεκλογικών συγκεντρώσεων του πρώην προέδρου της Γαλλίας για πλαστογράφηση, απάτη και συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Ορισμένοι εξ’ αυτών παραδέχθηκαν την ενοχή τους και αποκάλυψαν το σύστημα πλαστών τιμολογίων που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκάλυψη της υπέρβασης του ορίου χρηματοδότησης. Ο Σαρκοζί φέρεται να αγνόησε τουλάχιστον δύο προειδοποιητικές σημειώσεις των λογιστών του.

Δεν κατηγορείται ότι έλαβε μέρος στα ψευδή τιμολόγια στο επίκεντρο της απάτης, αλλά οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι είναι «ο μόνος υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του» και ότι επέλεξε να ξεπεράσει το όριο διοργανώνοντας πολλές συγκεντρώσεις.

Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης εκδόθηκε έξι μήνες αφότου κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και υποκίνηση επιρροής σε μια άλλη υπόθεση και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκισης και δύο με χρόνια αναστολή.

Ο Σαρκοζί αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική το 2017, αλλά θεωρείται οτι εξακολουθεί να παίζει ρόλο παρασκηνιακά και διατηρεί δεσμούς με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία επιλογής συντηρητικού υποψηφίου ενόψει των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας τον επόμενο χρόνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ