Κορονοϊός: Εμβόλια μόνο σε κράτη με χαμηλά ποσοστά κάλυψης από το πρόγραμμα COVAX


Για πρώτη φορά, το παγκόσμιο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζεται η δίκαιη πρόσβαση στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, θα διανείμει τον Οκτώβριο εμβόλια μόνο σε χώρες με χαμηλά επίπεδα κάλυψης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το πρόγραμμα COVAX που τελεί υπό τη συνδιαχείριση του ΠΟΥ, έχει από τον Ιανουάριο προχωρήσει στον καταμερισμό δόσεων στα 140 και πλέον κράτη-δικαιούχους, κατ’ αναλογία προς το μέγεθος του πληθυσμού τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα πλουσιότερα κράτη που είχαν εξασφαλίσει εμβόλια έναντι του κορονοϊού μέσω ξεχωριστών συμφωνιών με φαρμακευτικές εταιρείες, να δικαιούνται επίσης δόσεις του COVAX, παράλληλα με χώρες που δεν είχαν καθόλου προμήθειες τέτοιων σκευασμάτων.

Με ορισμένα κράτη να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις ενώ άλλα βρίσκονται ακόμα στη φάση του πρώτου εμβολίου στις ευάλωτες ομάδες, ο ΠΟΥ άλλαξε τώρα τους κανόνες. «Για τη διανομή του Οκτωβρίου, σχεδιάσαμε μια διαφορετική μεθοδολογία, καλύπτοντας μόνο συμμετέχοντες με χαμηλές πηγές προμηθειών», ανέφερε η Μαριάντζελα Σιμάο, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για την πρόσβαση στα εμβόλια, σε μαγνητοσκοπημένη παρουσίαση συνεδρίου, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της Σιμάο, από τα 90 και πλέον φτωχότερα κράτη που στηρίζει ο COVAX, περίπου τα μισά είχαν ανοσοποιήσει λιγότερο από το 20% του πληθυσμού τους και 26 κράτη λιγότερο από το 10%. Πολλά πλούσια κράτη είχαν φθάσει 70% κάλυψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

Περίπου 75 εκατ. δόσεις εμβολίων Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna και Sinopharm θα διανεμηθούν τον Οκτώβριο σε 49 χώρες που θεωρούνται ότι έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης, σύμφωνα με την παρουσίαση της Σιμάο, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές.

Η αλλαγή αυτή έρχεται 15 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος COVAX και ενώ ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επιδιώκει τον επαναδιορισμό του. Ωστόσο, οι επόμενοι κύκλοι διανομής εμβολίων φέτος αναμένεται να γίνουν με διαφορετικά κριτήρια, σύμφωνα με την παρουσίαση. Ο COVAX έχει έως τώρα επιβλέψει τον καταμερισμό 500 εκατ. και πλέον εμβολίων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ