Αθλητισμός Καρδιά: Τα τρία είδη άσκησης που ωφελούν την καρδιακή υγεία [vid]

H σωματική δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλή υγεία της καρδιάς. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία σας για την ενίσχυση του καρδιακού μυός, τη διατήρηση του βάρους σας υπό έλεγχο και την πρόληψη της υψηλής χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Η αερόβια άσκηση και η προπόνηση με αντίσταση είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία για την υγεία της καρδιάς», λέει ο ειδικός στην φυσιολογία της άσκησης Kerry J. Stewart, Ed.D από το Johns Hopkins και προσθέτει πως: «παρόλο που η ευελιξία δεν συμβάλλει άμεσα στην υγεία της καρδιάς, είναι ωστόσο σημαντική γιατί παρέχει μια καλή βάση για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αερόβιας άσκησης και των προπονήσεων δύναμης».

Πιο αναλυτικά,

Αερόβια άσκηση – Τι κάνει

Η αερόβια άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία, η οποία οδηγεί σε μειωμένη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και, εάν ζείτε ήδη με διαβήτη, σας βοηθά να ελέγχετε τη γλυκόζη στο αίμα σας. Ιδανικά, θα πρέπει να κάνετε αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Παραδείγματα αερόβιας άσκησης είναι: γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία, τένις.

Προπόνηση αντίστασης/δύναμης – Πώς οφελεί

Η προπόνηση με αντιστάσεις έχει πιο συγκεκριμένη επίδραση στη σύνθεση του σώματος, λέει ο Στιούαρτ. Για άτομα που φέρουν πολύ σωματικό λίπος (συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του και να δημιουργήσει μια πιο ισορροπημένη μυϊκή μάζα. Η έρευνα δείχνει ότι ένας συνδυασμός αερόβιας άσκησης και προπόνησης με αντίσταση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Συνίσταται να κάνετε άσκηση με αντιστάσεις τουλάχιστον δύο – μη συνεχόμενες ημέρες – την εβδομάδα. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν: Άσκηση με ελεύθερα βάρη (όπως βάρη χεριών, αλτήρες ή μπάρα), με ζώνες αντίστασης, push-ups, squats και chin-ups.

Stretching – Πώς βοηθά

Οι προπονήσεις ευελιξίας, όπως το τέντωμα, δεν συμβάλλουν άμεσα στην υγεία της καρδιάς. Αυτό που κάνουν είναι να ωφελούν τη μυοσκελετική υγεία, η οποία σας επιτρέπει να παραμένετε ευέλικτοι και να αποφεύγετε τους πόνους στις αρθρώσεις, τις κράμπες και άλλα μυϊκά προβλήματα. “Εάν έχετε ένα καλό μυοσκελετικό υπόβαθρο, αυτό σας επιτρέπει να κάνετε τις ασκήσεις που βοηθούν την καρδιά σας”, λέει ο Στιούαρτ. Ως μπόνους, οι ασκήσεις ευελιξίας και ισορροπίας βοηθούν στη διατήρηση της σταθερότητας και αποτρέπουν τις πτώσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς που περιορίζουν άλλα είδη άσκησης. Ιδανικά, είναι καλό να κάνετε ασκήσεις ευελιξίας κάθε μέρα και πριν και μετά από άλλη άσκηση.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here