Αυτοφροντίδα: Παρερμηνείες του όρου & τι δεν αποτελεί self-care

Η αγάπη για τον εαυτό σας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι που κάνετε μόνο αν έχετε χρόνο. Ούτε η αυτοφροντίδα είναι κάτι που θα πρέπει να είναι μια ανταμοιβή που μπορεί να κερδηθεί μόλις ολοκληρωθούν άλλες εργασίες. Πολλοί είναι εκείνοι που συχνά παρερμηνεύουν τον όρο και εξασκούν λανθασμένες πρακτικές. Μάλιστα έχουν στο μυαλό τους ότι κάνουν αυτό που πρέπει. Συνεπώς, απογοητεύονται από την έλλειψη των επιθυμητών αποτελεσμάτων αφού θεωρούν πως εξασκούν συνήθειες αυτοφροντίδας.

Τι ΔΕΝ είναι η αυτοφροντίδα λοιπόν;

Η αυτοφροντίδα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής σας ζωής. Δε γίνεται να είναι προαιρετική. Δεν μπορείτε να αγαπάτε και να φροντίζετε τον εαυτό σας μονάχα όταν βολεύει αυτό. Αντιθέτως, πρόκειται για μία κατάσταση συνεχόμενη, αέναη, χωρίς όρια και περιορισμούς. Η ενίσχυση της συναισθηματικής, σωματικής και πνευματικής σας υγείας μέσω της αυτοφροντίδας είναι το θεμέλιο για τη συνολική υγεία και ευημερία σας. Ως εκ τούτου, είναι προτεραιότητα και όχι πολυτέλεια.

Προχωρώντας στις παρερμηνείες που συνήθως λαμβάνουν χώρα σε σχέση με την αυτοφροντίδα είναι το αίσθημα που προωθείται. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θεωρούν πως η αυτοφροντίδα είναι συνώνυμη με τη χαρά και την ικανοποίηση. Ωστόσο, η αυτοεξυπηρέτηση δεν είναι ευχαρίστηση. Αναλυτικότερα, η αυτοφροντίδα είναι ένα κύριο συστατικό της πρόληψης για την αγωνία, την εξουθένωση και την εξασθένηση.

Η αυτοφροντίδα δεν πρέπει να θεωρείται κάτι επιπλέον. Είναι κάτι απαραίτητο, όχι περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που χρειάζεται. Επιπλέον, δεν είναι κάτι ωραίο που το κάνετε αν έχετε χρόνο. Πέρα από όλα αυτά, όμως, η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική. Δεν είναι μία πράξη που κάνετε εις βάρος των άλλων. Πράγματι δεν σημαίνει πως με το να φροντίζετε τον εαυτό σας παραμελείτε τους άλλους. Το αντίθετο συμβαίνει. Δηλαδή, φροντίζετε τον εαυτό σας για να μπορέσετε να φροντίσετε τους γύρω σας με τον καλύτερο τρόπο.

Τέλος, η αυτοφροντίδα δεν είναι χάσιμο χρόνου. Δεν είναι κάτι περιττό που μπορείτε και να το αποφύγετε. Αντιθέτως, είναι αναγκαίο συστατικό της ευζωΐας σας. Είναι αδύνατον να νιώσετε ευτυχισμένοι χωρίς πρώτα να εστιάσετε στην φροντίδα σας. Γι’ αυτό λοιπόν και δεν χάνετε τον χρόνο σας προσέχοντας τι θέλετε και τι χρειάζεστε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here