Θηλασμός επιλόχεια κατάθλιψη: Θηλάζοντας περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης


Ο θηλασμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Εκτός από τα καθιερωμένα οφέλη του θηλασμού για το βρέφος και τη μαμά, μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη. Όπως αποδεικνύεται, ο θηλασμός θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των αρνητικών συναισθημάτων. Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για επιλόχεια κατάθλιψη. Πρόκειται για το λεγόμενο “baby blues”, το οποίο ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο θηλασμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να διευκολύνει περαιτέρω τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Ο θηλασμός ενισχύει την ψυχική υγεία

Οι γυναίκες που υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία εμφανίζεται μέσα σε τέσσερις εβδομάδες και έως και 12 μήνες μετά τον τοκετό, υπομένουν συναισθήματα θλίψης, άγχους και υπερβολικής κόπωσης που τους δυσκολεύουν να λειτουργήσουν. Οι γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία μπορεί επίσης να έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να συνδεθούν και να φροντίσουν τα παιδιά τους. Επίσης αντιμετωπίζουν σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους ή το βρέφος τους. Εκτός από αυτά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών.

Ερευνητές από την FAU και πολλά άλλα πανεπιστήμια χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων με σχεδόν 29.700 γυναίκες σε 26 πολιτείες. Το έκαναν για να εξετάσουν την κατάσταση του θηλασμού και της κατάθλιψης. Σχεδόν το 13% των γυναικών κινδύνευαν από επιλόχεια κατάθλιψη, σύμφωνα με τη μελέτη. Όμως, οι γυναίκες που θήλαζαν τη στιγμή της μελέτης είχαν στατιστικά σημαντικό χαμηλότερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης από αυτές που δεν το έκαναν. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια σχέση μεταξύ της διάρκειας του θηλασμού και της επιλόχειας κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των εβδομάδων θηλασμού, μειώθηκε ο κίνδυνος κατάθλιψης. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για μητρική αυτοκτονία και βρεφοκτονία, τη δολοφονία ενός παιδιού εντός ενός έτους από τη γέννηση.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εκτιμούν ότι μεταξύ 11% και 20% των νέων μητέρων βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη. Με περίπου 4 εκατομμύρια γεννήσεις ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 800.000 γυναίκες επηρεάζονται. Είναι ένα εξωπραγματικό νούμερο, το οποίο απαιτεί αποτελεσματικές λύσεις χωρίς αναβολή. Οι κίνδυνοι μάλιστα αυξάνονται καθώς μεγαλώνουν οι οικογένειες. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που έχουν υποστεί κατάθλιψη μετά τον τοκετό έχουν 50% υψηλότερο κίνδυνο να την αντιμετωπίσουν σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Έχουν επίσης 25% αυξημένο κίνδυνο άλλων καταθλιπτικών διαταραχών έως και 11 χρόνια. Τέλος, η επιλόχεια κατάθλιψη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας. Αυξάνει δηλαδή παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη τύπου 2.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ