Μαρία Θεοδωρίδου: Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα ώστε να δημιουργηθεί ανοσοποίηση του πληθυσμού μέχρι το Νοέμβριο


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (4/10) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός της γρίπης και πως όλοι θα πρέπει να σπεύσουν έγκαιρα να εμβολιαστούν για την επίτευξη της ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε: “Πριν λιγες ημερες, 30 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Υγείας ανακοινωσε την εναρξη της εμβολιαστικής περιόδου για τη γρίπη. Από 1η Οκτωβριου το εμβόλιο συνταγογραφειται και με αυτό τον τρόπο δημιουργειται ένα εμβολιαστικο αρχειο. Κατά τους χειμερινους μηνες εχουμε τον ιο της γριπης και εδώ και 2 χρονια έχουμε τον ιό Covid. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν υπάρχει κάποια αλληλεπιδραση μεταξύ των δυο λοιμώξεων. Μεχρι σήμερα δεν έχουμε μια σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοιμωξη την άλλη. Όμως γνωριζουμε ότι την περσινή χρονιά η κινητικότητα του ιού της γρίπης στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά να είναι ιδιαιτερα χαμηλα. Έπαιξαν ρόλο τα μέτρα ασφαλείας, υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.”

Επίσης, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο. Επομένως τα άτομα πρέπει να είναι πλήρως ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο. Κάθε χρόνο το εμβόλιο είναι διαφορετικό. Ο ιός της γρίπης υφίσταται ήπιες ή πιο έντονες μεταλλάξεις. Γι’ αυτό το λόγο από τον ΠΟΥ δίνεται ο τύπος των εμβολίων που πρέπει να παρασκευαστούν. Φέτος τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι τετραδύναμα, δύο στελέχη Α και δύο στελέχη Β.

Υπενθύμισε η κυρία Θεοδωρίδου ότι οι δόσεις των εμβολίων είναι 1 ενδομυϊκή και ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων. Δηλαδή συστάσεις μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων δεν υφίστανται. Όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν διατυπώσει ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Αυτά που ακούγονται περί 15 ημερών δεν αυσταθούν επιστημονικά.

Κατά προτεραιότητα θα εμβολιαστούν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα ηλικίας άνω των 60
  • Παιδιά άνω των 6 μηνών
  • Ενήλικες με χρόνια υποκείμενα νοσήματα
  • Έγκυοι γυναίκες σε κάθε τρίμηνο (προστατεύονται και η έγκυος και το έμβρυο)
  • Άτομα με παθολογική παχυσαρκία
  • Παιδιά με θεραπεία με ασπιρίνη
  • Άτομα με στενή επαφή με παιδιά έως 6 μηνών
  • Κλειστές ομάδες
  • Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
  • Λοιποί εργαζόμενοι σε δομές και κέντρα φιλοξενίας μεταναστών
  • Άστεγοι
  • Κτηνίατροι και όσοι έρχονται σε επαφή με ζώα

Και οι δύο λοιμώξεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τους χρονικούς περιορισμούς.

  • Άτομα ασυμπτωματικά που είναι θετικά στον κορωνοϊό πρέπει να ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους
  • Άτομα που ήρθαν σε επαφή και είναι αρνητικά μπορούν να εμβολιαστούν
  • Πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η νόσηση

Δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία μεταξύ Covid και γρίπης

Η κυρία Θεοδωρίδου τελείωσε την ομιλία της με το εξής: “Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε από το γεγονός ότι πέρσι πανευρωπαϊκά η γρίπη δεν μας επισκέφθηκε. Η ανοσία της κοινότητας, λόγω του γεγονότος ότι πέρσι δεν είχαμε κυκλοφορία του ιού, είναι χαμηλή. Σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων, υπάρχει κίνδυνος. Ο ιός της γρίπης κάθε φορά μπορεί να έχει διαφορετικό πρόσωπο. Ας ελπίσουμε ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι εξίσου ευοίωνος με τον περσινό. Όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα και κατά προτεραιότητα τα άτομα αυξημένου κινδύνου. Το βασικό μήνυμα αυτής της κουβέντας είναι όλοι όσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης να το κάνουν, χωρίς να υπολογίζουν χρονικούς περιορισμούς.”

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ