Ιράν: Η ζωή ενός 84χρονου Ιρανο-Αμερικανού που κρατείται στο Ιράν κινδυνεύει, εάν δεν εγχειριστεί


Ένας ηλικιωμένος Ιρανο-Αμερικανός που κρατείται στο Ιράν κινδυνεύει να πεθάνει, εάν δεν χειρουργηθεί επειγόντως, προειδοποίησαν σήμερα οι δικηγόροι του, ζητώντας από τις ιρανικές αρχές να του επιτρέψουν να φύγει από τη χώρα.

Ο 84χρονος Μπακέρ Ναμαζί, ένας πρώην υπεύθυνος της Unicef, είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2016, όταν μετέβη στο Ιράν μετά τη σύλληψη στην Τεχεράνη, τον προηγούμενο χρόνο, του γιου του Σιαμάκ Ναμαζί, ενός επιχειρηματία.

Οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν για «κατασκοπεία» για λογαριασμό των ΗΠΑ. Η ποινή του Μπακέρ Ναμαζί έκτοτε μετριάστηκε και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό το 2018 για λόγους υγείας.

Ωστόσο, το διαβατήριό του το κατέσχεσαν οι αρχές και του απαγορεύεται να εγκαταλείψει τη χώρα.

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα.

Ο Ναμαζί έχει ανάγκη να του τοποθετηθεί στεντ για τη βασική αρτηρία προς τον εγκέφαλό του, που έχει φράξει σε ποσοστό 95-97%, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

«Η κατάσταση του Μπακέρ, που είναι σχεδόν 85 ετών, είναι σοβαρή και εξαιρετικά επείγουσα», έγραψαν σε μια επιστολή προς την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σωματική και ψυχική υγεία, τη Νοτιοαφρικανή Τλαλένγκ Μοφοκένγκ.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, γιατροί είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να χειρουργηθεί εντός 7-10 ημερών, σύμφωνα με τους ίδιους.

«Στην κατάστασή του, ο Μπακέρ διατρέχει πολύ σοβαρό κίνδυνο να υποστεί εγκεφαλικό, το οποίο θα είναι σίγουρα μοιραίο», τονίζουν οι δικηγόροι του.

Ο Ναμαζί θα μπορούσε να εγχειριστεί στο Ιράν, όμως, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, θα ήταν μια πολύ αγχωτική κατάσταση, έπειτα από τέσσερα χρόνια κράτησης και σε μια χώρα όπου μαίνεται η πανδημία Covid-19.

Ο Ναμαζί είναι «ένας ελεύθερος άνθρωπος» και θα έπρεπε να του επιτραπεί να φύγει από το Ιράν, σημειώνει ο Τζάρεντ Γκένσερ, δικηγόρος της οικογένειας.

«Εάν η κυβέρνηση αρνηθεί, θα λάβει μια εσκεμμένη απόφαση, η οποία, όπως γνωρίζει, θα θέσει (τη ζωή του Ναμαζί) σε μεγάλο κίνδυνο», εξήγησε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Σιαμάκ Ναμαζί εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών, αφότου καταδικάστηκε για συνεργασία με μια εχθρική κυβέρνηση.

Η οικογένειά του απορρίπτει επισήμως τις κατηγορίες και διαβεβαιώνει πως εκείνος υπέστη εκτενείς και πιεστικές ανακρίσεις σχετικά με την εργασία του με αμερικανικά ιδρύματα.

Τουλάχιστον 4 Αμερικανοί πολίτες κρατούνται στο Ιράν και η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει την αποφυλάκισή τους, την ώρα που οι ΗΠΑ επιχειρούν να ενεργοποιήσουν εκ νέου τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ