Αναδρομικά: Πότε πληρώνονται τις αυξήσεις οι «παλιοί» συνταξιούχοι – Τα ποσά


Αναδρομικά: Τέλος Οκτωβρίου πληρώνονται οι μηνιαίες αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους – Πληρώνονται τα αναδρομικά που εκκρεμούν σε δύσκολες περιπτώσεις. 

Άνοιξε τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου η πλατφόρμα διευκρινίσεων στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων ώστε όλοι να λάβουν προσωποποιημένη ενημέρωση για το λόγο που πήραν ή δεν πληρώθηκαν αναδρομικά τις προηγούμενες ημέρες.

Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.

Προκειμένου το σύνολο των συνταξιούχων να γνωρίζουν επακριβώς τι πραγματικά ισχύει με τα αναδρομικά και τις αυξήσεις του νόμου 4670/2020, ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι, πώς προκύπτει το ύψος των αναδρομικών ο ΕΦΚΑ διευκρίνισε με ανακοίνωσή του τα εξής:

Για να πληρωθεί ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις, θα πρέπει να πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις:

  • Πρώτον, να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Δεύτερον, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά τον Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου).
  • Τρίτον, να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά (ν. 4387/2016-νόμος Κατρούγκαλου).

Από ένα πλήθος 1,8 εκατομμυρίων συνταξιούχων προκύπτει πως και τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά καλύπτουν οι 133.692. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους ενώ οι μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους θα ξεκινήσουν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%.

Επιπλέον, με βάση πάντα το νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παραπάνω συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δύο δόσεις, (που αφορούν το 2020 και το 2021), θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου).

Γιατί τα ποσά των αναδρομικών και των αυξήσεων είναι χαμηλά

Το ποσό των αναδρομικών για τις 133.692 συνταξιούχους κυμαίνεται στα 195 ευρώ.

Το χαμηλό αυτό ποσό δικαιολογείται, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των αναδρομικών και των αυξήσεων που θα λάμβαναν στη τσέπη τους κατέληξε στο να καλύψει την προσωπική τους διαφορά. Το ποσό που απέμεινε, μετά την κάλυψη της προσωπικής διαφοράς, αλλά και την παρακράτηση του φόρου 20% και των λοιπών κρατήσεων, είναι και τα χρήματα που θα λάβουν στους λογαριασμούς τους με τη μορφή αναδρομικών και αυξήσεων στα τέλη Οκτωβρίου.

Επιπλέον, οι αυξήσεις δεν δίνονται σωρευτικά όλες μαζί από φέτος, αλλά επιμερίζονται σε πέντε ετήσιες δόσεις. Επομένως, οι συνταξιούχοι θα δουν τα 2/5 των αυξήσεων τους στα τέλη Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα 3/5 μελλοντικά.

Τέλος, υπάρχει ένα πλήθος 215.000 συνταξιούχων προ του Μαΐου 2016, όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να γίνει, μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, καθώς θα πληρούν και τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ