Εντείνονται οι φόβοι για ντόμινο στην αγορά ακινήτων της Κίνας


Εντείνονται οι φόβοι για ντόμινο στην αγορά ακινήτων της Κίνας όπου η απειλή χρεοκοπίας της Evergrande προκαλεί τριγμούς και σε άλλες εταιρείες του κλάδου. Ηδη η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων μεσαίου μεγέθους Fantasia Holdings, η οποία πριν από μία εβδομάδα διαβεβαίωνε επενδυτές ότι δεν έχει θέμα ρευστότητας, ανακοίνωσε ότι δεν προχώρησε τη Δευτέρα σε καταβολή λήξης ομολόγου 206 εκατ. δολ. πυροδοτώντας χρεοκοπία. Η εταιρεία έχει τώρα προθεσμία 30 ημερών να βρεθεί λύση μέχρι να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η χρεοκοπία αυτή αυξάνει τους φόβους ότι η κρίση της Evergrande θα επεκταθεί και σε άλλους ομίλους στη χώρα. Η Evergrande δεν πλήρωσε ομόλογο που έληγε στις 23 Σεπτεμβρίου και πλέον βρίσκεται και αυτή σε περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν να χρεοκοπήσει επίσημα, χωρίς να έχει κάνει κάποια άλλη ανακοίνωση για το θέμα. Οίκοι αξιολόγησης προχώρησαν χθες σε υποβαθμίσεις της Fantasia Holdings, αλλά και της εταιρείας ακινήτων Sinic Holdings, επικαλούμενοι ανησυχίες για τις ταμειακές τους ροές.

Η Fantasia πάντως είναι πολύ μικρότερη σε μέγεθος από την Evergrande με τα χρέη της πρώτης να διαμορφώνονται σε 12,8 δισ. δολαρίων και της δεύτερης σε 300 δισ. δολ. Η Guangzhou R&F είναι μια άλλη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που έχει μπει στο μικροσκόπιο των επενδυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αναζητεί κεφάλαια έως και 2,5 δισ. δολαρίων από δανεισμό από μεγάλους μετόχους και πουλώντας μια θυγατρική, σύμφωνα με το Reuters. Η Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές της για την εταιρεία από σταθερές σε αρνητικές τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση εν μέσω συνεχιζόμενων αναχρηματοδοτήσεων.

Η Fitch Ratings χθες ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Fantasia σε «CCC-» από «B», λέγοντας ότι η κατάσταση ταμειακών ροών της εταιρείας «θα μπορούσε να είναι πιο στενή από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως». Σύμφωνα με τον ιστότοπο του οίκου αξιολόγησης, «CCC» σημαίνει «σημαντικός πιστωτικός κίνδυνος», με «πραγματική πιθανότητα» αθέτησης υποχρεώσεων.

Η βαθμολογία «Β» σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αθέτησης, αλλά παραμένει περιορισμένο περιθώριο ασφάλειας. Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από την ανακοίνωση για καθυστέρηση πληρωμών της εταιρείας ακινήτων, ο οίκος Fitch ανέφερε την ύπαρξη ομολόγου που δεν αποκαλύφθηκε στις οικονομικές εκθέσεις της εταιρείας.

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε το πρωί της Τρίτης τη Sinic Holdings από «CCC+» σε «CC». Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας αξιολογήσεων, το «CCC» σημαίνει ότι η εταιρεία είναι επί του παρόντος ευάλωτη και εξαρτάται από ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις χρηματοοικονομικές της δεσμεύσεις. «CC» σημαίνει ότι η επιχείρηση είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Τα προβλήματα των εταιρειών ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων της Κίνας, όπως είναι η Evergrande, ξεκίνησαν όταν έπειτα από πολλά χρόνια ξέφρενου δανεισμού και ανάπτυξης στην κατασκευή ακινήτων, το Πεκίνο αποφάσισε να επιβάλει αυστηρούς όρους στο κόστος δανεισμού των εταιρειών αυτών. Τα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν πλέον αυστηρούς περιορισμούς στα χρέη που θα μπορεί να έχει μια εταιρεία ανάλογα με τις ταμειακές ροές της, τα στοιχεία ενεργητικού και την κεφαλαιακή επάρκεια που διατηρεί. Αυτό ξεκίνησε το ντόμινο με τις μετοχές της Evergrande και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και γενικότερες ανησυχίες για όλο τον κλάδο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ