Οι διερευνητικές και το τανγκό… Δύο βήματα μπροστά ένα πίσω


Για το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι συνομιλίες στον 63ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών στην Άγκυρα πήγανε όπως ακριβώς το περίμενε. Δεν υπήρξε ούτε βήμα πίσω στις τουρκικές θέσεις, καμία οπισθοχώρηση στις διεκδικήσεις τους, κανένα βήμα προόδου.

Εξήντα τρεις γύροι, και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μοιάζουν σαν ένα τανγκό. Δύο βήματα μπροστά, δηλαδή συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής, υπουργών εξωτερικών και ένα βήμα πίσω, δηλαδή Οruc reis, Nautical geo, παράνομες navtex κλπ.

Από το 2002, οπότε και πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών όλα σχεδόν έχουν ειπωθεί. Γνωριζόμαστε πολύ καλά. Πολύ καλά μάλιστα. Και από την καλή και από την ανάποδη.

Κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή: Το Μάρτιο του 2002 βασικό αντικείμενο του πρώτου γύρου ήταν η έκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης συνιστούσε και παραμένει διαφορά από τη στιγμή που αμφισβητείται.

Το 2003, πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι δύο πλευρές συζητούσαν την μερική επέκταση των χωρικών υδάτων, από 8-10 νμ, στο Αιγαίο και 12 νμ στις ηπειρωτικές ακτές. Ανάλογα θα προσαρμοζόταν και ο εναέριος χώρας. Η Άγκυρα ζήτησε να καταγραφεί επισήμως ότι η Ελλάδα παραιτείται από κάθε περαιτέρω επέκταση, κάτι που φυσικά δεν έγινε αποδεκτό.

Το 2004 είχαμε φτάσει κοντά στο να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση.
Οι πρόωρες εκλογές και η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα διέκοψαν αυτή την πορεία.

Δεκαοχτώ χρόνια μετά, απαιτείται πλέον πολιτική βούληση, άρα συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για να κλείσει ο κύκλος των διερευνητικών, να συμφωνήσουμε και να πάμε στη Χάγη. Η διαμόρφωση κοινής θεσης είναι ad referendum, όπως είναι ο διπλωματικός όρος, δηλ. υπό την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας κάθε χώρας.
Κάτι που τώρα μοιάζει αδύνατο όταν η Τουρκία είναι ενοχλημένη που η Ελλάδα πρόσθεσε στο διπλωματικό της οπλοστάσιο την ελληνογαλλική συμφωνία. Ή που αμφισβητεί όχι μόνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και την κυριαρχία των κατοικημένων νησιών.

Ετσι λοιπόν, μέσα σε δυο ώρες που διήρκησαν αυτές οι συνομιλίες, δεν είχανε πολλά καινούργια να πούνε, γευμάτισαν μαζί, απόλαυσαν τη συναγρίδα που τους προσφέρθηκε και η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στην Αθήνα αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Συμφώνησαν να τα ξαναπούνε σε 6 μήνες. Μόνο που έξι μήνες από τώρα είναι πολύ πυκνός ο πολιτικός χρόνος στα ελληνοτουρκικά. Ένα στραβοπάτημα αρκεί. Για να σταματήσει το ζευγάρι να χορεύει τανγκό…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ