«Δεύτερες σκέψεις» στην Κυβέρνηση για αύξηση της επιδότησης του ρεύματος


Εν μέσω αντιδράσεων το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται ότι προχωρά σε μεγαλύτερη από την αρχικώς εξαγγελθείσα αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Οπως αναφέρουν πηγές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει κάνει σχετική εισήγηση, η οποία και εξετάζεται θετικά από την κυβέρνηση.

Πηγές θέλουν το νέο υψηλότερο ποσό της επιδότησης να μην έχει κλείσει ακόμα. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αναγγελία ήταν για ενίσχυση της τιμής της κιλοβατώρας με 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα κάθε μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Αυτό έβγαζε ένα ποσό της τάξεως των 9 ευρώ ανά λογαριασμό.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται το ενδεχόμενο η επιδότηση να ανέλθει σε περίπου 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ήτοι 12 ευρώ ανά λογαριασμό για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης κάθε μήνα. Εξετάζεται επίσης και σενάριο ώστε η επιδότηση να ανέλθει στα 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ήτοι 13,5 ευρώ ανά λογαριασμό.

Το σενάριο για αύξηση του επιδόματος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας ξεδιπλώθηκε μετά και το πρωτοφανές ρεκόρ της τιμής χονδρεμπορικής. Για σήμερα, η τιμή εκκαθάρισης των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει κλείσει πάνω από τα 204 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ύψος πρωτόγνωρο και πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.

Η νέα κατάσταση προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες καλούνται να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την αγορά ποσοτήτων ρεύματος προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι τα έξοδά τους είναι έως και τέσσερις φορές πάνω.

Συνεπώς, έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη ρευστότητα. Πιέσεις όμως δέχονται και οι ηλεκτροπαραγωγοί οι οποίοι για να προμηθευτούν φυσικό αέριο επίσης δαπανούν περισσότερο.

Η κατάσταση αυτή στέλνει σαφείς προειδοποιήσεις προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τους αρμόδιους Διαχειριστές του φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) και ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και ως προς το ενδεχόμενο προβλημάτων επάρκειας της ελληνικής αγοράς σε φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, αν συνεχιστεί το ράλι της αύξησης του ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό και με τα προβλήματα ενεργειακής επάρκειας διεθνώς, είναι πιθανόν να προκύψουν δυσκολίες στην προμήθεια φορτίων LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) προκειμένου οι ηλεκτροπαραγωγοί να ενισχύσουν τις ποσότητες που διαθέτουν για να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά τους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ