Τα αληθινά «θέλω» της Τουρκίας: Ρητορική αποστρατικοποίησης νησιών και «ομηρία» στην ΑΟΖ της Κύπρου


Ένα 24ωρο μετά τον – σύντομο – 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, το σκηνικό που διαμορφώνεται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μόνο ευχάριστο δεν είναι. Η Άγκυρα δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο και προκαλεί εκ νέου Αθήνα και Λευκωσία.

«Μικρό καλάθι» κρατούσε η ελληνική αποστολή που βρέθηκε στην Άγκυρα την Τετάρτη (06.10) για τις διερευνητικές επαφές με την αντίστοιχη αποστολή των Τούρκων, κάτι που επιβεβαιώθηκε πλήρως. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι επαφές δεν διήρκησαν περισσότερο από δυο ώρες, επί της ουσίας ιδιαίτερο αποτέλεσμα δεν υπήρξε και μάλιστα η πλευρά της Τουρκίας παρουσιάστηκε «άτεγκτη» στις θέσεις της, τις οποίες εκφράζει ολοένα και πιο «επιθετικά» το τελευταίο διάστημα και έφτασαν ακόμα και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες υπό τη μορφή επιστολής.

Η Τουρκία φαίνεται να επιμένει για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, την ώρα βέβαια που ηθελημένα ξεχνά ότι η ίδια διατηρεί το casus belli στην περιοχή και αποτελεί τη νο1 απειλή για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Πέρα από τις καθημερινές, προκλητικές, δηλώσεις είτε του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε των αξιωματούχων της κυβέρνησής του, η Άγκυρα βρίσκει διαρκώς τον τρόπο να ανεβάζει το «θερμόμετρο» είτε στο Αιγαίο, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, παίζοντας επικίνδυνα με τη… φωτιά.

Τελευταίο «χτύπημα» από πλευράς Τουρκίας, η «ομηρία» στη θαλάσσια περιοχή στην Κυπριακή ΑΟΖ όπου μέχρι πρότινος διεξήγαγε έρευνες το Nautical Geo. Με πρόσχημα την παράνομη NAVTEX που έχει εκδοθεί από την Άγκυρα, τρία πολεμικά πλοία της γειτονικής χώρας έχουν επί της ουσίας αποκλείσει την περιοχή και κανένα άλλο πλοίο δεν μπορεί να πλησιάσει εκεί. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Sigma Live, δυο φρεγάτες και μια κορβέτα έχουν αποκλείσει θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου, με το γαλλικό ερευνητικό να είναι αγκυροβολημένο στα 4-5 μίλια ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πιο δυτικά από το σημείο όπου βρίσκονται τα τρία τουρκικά πολεμικά, εντός της ελληνικής ΑΟΖ διεξάγεται η άσκηση Eunomia -2. Στην άσκηση συμμετέχουν πλοία από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Γαλλία. Σύμφωνα με κυπριακά μέσα, μάλιστα, από την πρώτη ημέρα της άσκησης πάνω από την περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX πέταξαν ελληνικά και γαλλικά μαχητικά.

Αθήνα και Λευκωσία δεν έχουν αντιδράσει επίσημα, ωστόσο, παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και τις κινήσεις της Άγκυρας ετοιμάζοντας απαντήσεις με καταγγελίες δια της διπλωματικής οδού. Θυμίζουμε πως στις διερευνητικές επαφές που έγιναν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα, με το «ραντεβού» να ανανεώνεται για έξι μήνες αργότερα στην Αθήνα…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ