Εμβόλιο ελονοσίας: Το νέο εμβόλιο αποτελεί μια πραγματική επανάσταση για την επιστήμη


Το εμβόλιο κατά της ελονοσίας αποτελεί σημαντική ανακάλυψη για την επιστήμη, λέει ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Ο υγειονομικός οργανισμός του ΟΗΕ ανακοινώνει ότι το εμβόλιο Mosquirix κατά της ελονοσίας πρέπει να χορηγηθεί ευρέως σε παιδιά στην Αφρική. Με αυτό τον τρόπο θα σωθούν δεκάδες χιλιάδες ζωές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Τετάρτη ότι το μόνο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της ελονοσίας πρέπει να χορηγηθεί ευρέως σε παιδιά της Αφρικής, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο κατά μιας ασθένειας που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως.

Οι ελπίδες του ΠΟΥ για το Mosquirix

Η σύσταση του ΠΟΥ είναι για το RTS, S, που πωλείται ως “Mosquirix”. Πρόκειται για ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline. Από το 2019, 2,3 εκατομμύρια δόσεις Mosquirix χορηγήθηκαν σε βρέφη στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας που συντονίστηκε από τον ΠΟΥ. Η πλειοψηφία αυτών που σκοτώνει η ασθένεια είναι ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Αυτό το πρόγραμμα ακολούθησε μια δεκαετία κλινικών δοκιμών σε επτά αφρικανικές χώρες. “Αυτό το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά της ελονοσίας είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την επιστήμη. Αυτό είναι ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε στην Αφρική από Αφρικανούς επιστήμονες και είμαστε πολύ περήφανοι”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Η ελονοσία είναι πολύ πιο θανατηφόρα από την COVID-19 στην Αφρική. Σκότωσε 386.000 Αφρικανούς το 2019, σύμφωνα με μια εκτίμηση του ΠΟΥ. Αυτό σε σύγκριση με 212.000 επιβεβαιωμένους θανάτους από την COVID-19 τους τελευταίους 18 μήνες. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 94 % των περιπτώσεων ελονοσίας και θανάτων συμβαίνουν στην Αφρική. Πρόκειται άλλωστε για μια ήπειρο 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η ελονοσία μπορεί να προληφθεί και προκαλείται από παράσιτα που μεταδίδονται στους ανθρώπους από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, έμετο και κόπωση.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων ελονοσίας στα παιδιά είναι μόνο περίπου 30 τοις εκατό. Ωστόσο, είναι το μόνο εγκεκριμένο εμβόλιο. Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα το ενέκρινε το 2015, αναφέροντας ότι τα οφέλη του ξεπερνούν τους κινδύνους. Ένα ακόμη εμβόλιο κατά της ελονοσίας αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ονομάστηκε R21/Matrix-M. Έδειξε έως και 77 % αποτελεσματικότητα σε μια μελέτη που διήρκεσε ένα χρόνο και αφορούσε 450 παιδιά στη Μπουρκίνα Φάσο, αλλά είναι ακόμα στα δοκιμαστικά στάδια.

Η γερμανική BioNTech, η οποία δημιούργησε εμβόλιο για τον κορωνοϊό με την Pfizer, δήλωσε επίσης ότι στοχεύει να ξεκινήσει δοκιμές για εμβόλιο ελονοσίας το επόμενο έτος. Θα το κάνει χρησιμοποιώντας την ίδια πρωτοποριακή τεχνολογία mRNA. Ο ΠΟΥ ελπίζει επίσης ότι αυτή η τελευταία σύσταση θα ενθαρρύνει τους επιστήμονες να αναπτύξουν περισσότερα εμβόλια ελονοσίας.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ