Αμύγδαλα καρποί: Ο κατάλληλος τρόπος για να φυτέψετε μία αμυγδαλιά στο κτήμα σας

Βρήκατε επιτέλους χρόνο να ασχοληθείτε με το κτήμα σας και είστε υπερήφανοι. Τώρα όμως ψάχνετε ποια δέντρα και λουλούδια θα το πλαισιώσουν; Η λύση είναι απλή, δίνει καρπούς και είναι η αμυγδαλιά! Τα αμύγδαλα έχουν υπέροχη γεύση, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά και επίσης έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς. Ένα εξτρά πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να περάσει πολύς καιρός για να μπορέσετε να θερίσετε. Οι καρποί αρχίζουν να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους από τον τρίτο χρόνο και έπειτα.

Για να πιάσετε λοιπόν τα πρώτα αμύγδαλα πρέπει να: 

  • Επιλέξετε ένα ηλιόλουστο σημείο με καλά στραγγισμένο χώμα. Εμπλουτίστε το χώμα που θα βρείτε στο εμπόριο, που θα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
  • Σκάψτε την τρύπα που θα το φυτέψετε. Η τρύπα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος που το αγοράσατε και λίγο πιο βαθύ από την γλάστρα του. Αυτό το κάνουμε για να μην πληγωθεί καθόλου. 
  • Έπειτα αφαιρούμε το φυτό από την γλάστρα με πολύ απαλές κινήσεις και προσπαθούμε να ξεμπερδέψουμε τυχόν μπερδεμένες ρίζες.
  • Τοποθετούμε το φυτό στην τρύπα και γεμίζουμε τα κενά του με χώμα έως ότου καλυφθεί εντελώς πιέζοντας απαλά προς τα κάτω.
  • Για δική σας ευκολία σχηματίστε μακριά από την ριζα αλλά γύρω της ένα μικρό κυκλικό αυλάκι. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθείτε αρκετά στο πότισμά του, εφόσον το λιμνάζον νερό δεν θα παρεκκλίνει της πορείας του. 
  • Μετά τη φύτευση ποτίστε με πολύ νερό για να κατακαθίσει το χώμα γύρω από τις ρίζες και να διατηρήσετε το έδαφος υγρό για αρκετές εβδομάδες ενώ δημιουργείται το νέο φυτό.
  • Τέλος προσθέστε μακριά από τον κορμό σίδηρο για να ισχυροποιήσετε την φύτευσή του και ποτίστε το τακτικά.

Οι αμυγδαλιές είναι δέντρα ανθεκτικά στην ξηρασία, απλά παράγουν πολύ περισσότερα αμύγδαλα όταν ποτίζονται καλά. Μετά από 2-3 χρόνια, θα συλλέξετε τα αμύγδαλα που τόσο πολύ μοχθήσατε για παραχθούν. Θα καταλάβατε ότι είναι έτοιμα να μαζευτούν όταν το εξωτερικό σκληρό τους περίβλημα αρχίσει να ανοίγει. Αν οι καρποί των αμυγδάλων είναι πολλοί, μπορείτε να απλώσετε ένα μουσαμά κάτω από το δέντρο και να το τινάξετε για να μαζέψετε τα αμύγδαλα. 

Οφείλετε να ξέρετε ότι τα αμύγδαλα διατίθενται σε δύο τύπους: το γλυκό αμύγδαλο και πικρό αμύγδαλο. Τα γλυκά αμύγδαλα μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν και στον κήπο του σπιτιού σας και είναι τέλεια για ένα υγιεινό σνακ. Τα πικρά χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρασκευή σκευασμάτων όπως το ποτό amaretto.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here