Απάντηση Παναγιωτόπουλου σε Τσίπρα: Αναληθείς ισχυρισμοί περί υπερκοστολόγησης του Κέντρου Καλαμάτας


Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος πήρε τον λόγο για να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, περί «σκανδαλώδους υπερκοστολόγησης, στην αναβάθμιση του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στη Καλαμάτα» τονίζοντας ότι «είναι απολύτως αναληθείς»

Απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην ομιλία του στη συζήτηση για την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία έκανε λόγο για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στη Καλαμάτα» και ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στο ¼ του κόστους, έδωσε με παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος λέγοντας πως «οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αναληθείς» και προέτρεψε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέξει «σε αυτούς που σας συμβούλευσαν να πείτε αυτά γιατί δεν ήρθαν καλά διαβασμένοι και δεν σας συμβούλευσαν καλά».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε πως «όταν αναλάβαμε εμείς την κυβέρνηση η μόνη πρόταση ήταν μιας καναδικής εταιρείας ύψους 1,9 δισ. ευρώ» και «στην πορεία προέκυψε και η ισραηλινή εταιρεία οπότε και ξεκίνησε ο ανταγωνισμός, είχαμε διαδοχικές μειώσεις των προτάσεων και καταλήξαμε στο ύψος που συμφωνήθηκε». «Όταν πέρασε το πρόγραμμα, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μετά από 5ωρη συζήτηση και εφόσον δόθηκαν εξονυχιστικές εξηγήσεις για την κοστολόγηση, ξεκίνησε η κυρίως διαπραγμάτευση η οποία οδήγησε στην τελική απόφαση και εσείς ισχυρίζεστε ότι είναι σκανδαλωδώς υπερκοστολογημένη τιμή, που όμως είναι κατά τι μεγαλύτερη της αρχικής διότι μπήκε η ρήτρα τιμαριθμικής προσαρμογής» προσέθεσε και υπογράμμισε πως «δεν είναι σκανδαλώδης παρέμβαση από το πουθενά, αλλά συνήθης πρακτική σε τέτοιου είδους μακροχρόνιες συμβάσεις» σημειώνοντας ότι «αυτή τη ρήτρα διαπραγματευόντουσαν, εάν έπαιρναν τη δουλειά, και οι Καναδοί».

Απέρριψε τον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι υπήρχε πρόταση από την Πολεμική Αεροπορία και δεν την αξιοποιήσαμε, λέγοντας ότι «είναι απολύτως αναληθείς» και παρέπεμψε στα πρακτικά του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) του Ιανουαρίου του 2019, επισημαίνοντας πως «ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφάνθηκε ότι πρέπει να διερευνηθεί περεταίρω η καναδική πρόταση όπως και να αναζητηθούν ενδεχομένως και άλλες λύσεις». Προσέθεσε πως «άλλες προτάσεις δεν προτάθηκαν ποτέ, παρ’ όλο που το ζητήσαμε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας της Βουλής, κανένας δεν προσκόμισε τον φάκελο κατά τον οποίο δήθεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το Κέντρο της Καλαμάτας μόνοι μας, στο ¼ του ποσού. Και αυτό δεν συνέβη γιατί δεν υπήρχε τέτοιος φάκελος… Υπήρχε μια θεωρητική αναζήτηση και για αυτό αναζητήσαμε λύσεις ώστε στο τέλος του έτους, με τον τερματισμό του προσδόκιμου βίου των αεριωθούμενων, να μην υπάρχουν δραματικές συνέπειες στην ομαλή εκπαίδευση των Ικάρων μας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις «πρώιμης σκανδαλολογίας σε αυτή την αίθουσα» και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «εάν επιδεικνύατε τον ίδιο ζήλο περί τα εξοπλιστικά όταν ήσασταν στην κυβέρνηση, όπως αυτόν που επιδεικνύεται σήμερα σε αυτή τη συζήτηση, δεν θα είχαμε εμείς να τρέχουμε για να καλύψουμε τόσα μεγάλα κενά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ