Δένδιας: Η Τουρκία θέτει θέμα κυριαρχίας στα νησιά και δεν θα συμφωνήσουμε με πυρηνική υπερδύναμη;

Νίκος Δένδιας: Αιχμηρή κριτική στην αντιπολίτευση για τις ενστάσεις αναφορικά με τη ελληνογαλλική συμφωνία άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ παράλληλα φρόντισε να στείλει και δυναμικές απαντήσεις στο καθεστώς Ερντογάν.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δένδιας φρόντισε να… ενημερώσει επακριβώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες. «Μάς ζητάτε τη διεθνή πρωτοτυπία να διατυπώσουμε στη Συμφωνία άρθρο Αμύνης Θαλασσίων Υδάτων και παραγνωρίζετε ότι για να υπάρξει η οποιαδήποτε συνδρομή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, αυτό προβλέπεται μόνο εφόσον εμείς το αποφασίσουμε και επιπλέον ότι αυτή θα υποστηρίζει κοινό συμφέρον, δηλαδή να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», ανέφερε.

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία «το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, έχει διατυπώσει μια ακόμα καινούργια “σκέψη” που είναι πέρα από τα όσα απίστευτα έλεγε μέχρι τώρα, ισχυριζόμενη πως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου συνιστά όρο της εθνικής κυριαρχίας επί αυτών των νησιών. Δηλαδή, πως εάν δεν είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά αυτά δεν είναι ελληνικά. Και διαμαρτυρήθηκε όταν Έλληνας υπουργός έβγαλε φωτογραφία σ’ ένα από αυτά τα νησιά εδώ και λίγες ημέρες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών σε έντονο ύφος.

«Απέναντι σε αυτή την Τουρκία μάς προσφέρεται για πρώτη φορά μια τέτοια Συμφωνία. Έχει η Ελλάδα την πολυτέλεια να μην συμφωνήσει με μια πυρηνική υπερδύναμη και τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης; Και να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία!», διερωτήθηκε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Δεν σας ζητάμε να ψηφίσετε την αγορά των φρεγατών, αλλά την αμυντική Συμφωνία».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η συμφωνία αυτή είναι και για τη Γαλλία η δεύτερη σημαντικότερη Συμφωνία που έχει υπογράψει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Και αναρωτήθηκε «με ποιο κριτήριο όσοι δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία αυτή λένε “όχι” δεν την θέλουμε;».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «κενού γράμματος» και κατ’ επίφαση τα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν για να αιτιολογηθεί η καταψήφιση της Συμφωνίας με τη Γαλλία και αναρωτήθηκε, προς τι αυτή η αιφνίδια κινδυνολογία και οι αναφορές σε… φέρετρα που θα έρχονται από τις επιχειρήσεις στο Σαχέλ; «Για όνομα του Θεού, γιατί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φοβικά σύνδρομα στην Ελληνίδα μάνα;», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέλυσε πως στο άρθρο 18 και ελληνική συνδρομή αναφέρει ξεκάθαρα πως αυτή δύναται να υπάρξει «μόνο εάν το αποφασίσουμε εμείς» και προσθετικά «μόνο εάν συντρέχει η υποστήριξη κοινών συμφερόντων». Και αποσαφήνισε πως το άρθρο 18 δεν συνδέεται υπό ουδένα τρόπο με το άρθρο 2 της Συμφωνίας. Δηλαδή, «δεν μας λέει η Γαλλία ότι εάν δε στείλετε στρατεύματα στο Σαχέλ εμείς δεν πρόκειται να σας παράσχουμε αμυντική συνδρομή. Αυτά είναι δύο ανεξάρτητα πράγματα».

Σχετικά με τις ενστάσεις ότι η συμφωνία αυτή δεν καλύπτει την ΑΟΖ, υπογράμμισε πως τόσο ο ίδιος όσο και πρωθυπουργός «προκαλέσαμε και ζητήσαμε να μας φέρετε μια ανάλογη οποιαδήποτε Συμφωνία και η οποία να έχει υπογραφεί οποτεδήποτε από την παγκόσμια κοινότητα που να αφορά παρόμοια ή ανάλογη συμβατική δέσμευση μεταξύ δύο κρατών». Προς επίρρωση δε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει υπάρξει ποτέ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε στα Πρακτικά το άρθρο 42 της ΕΕ, το άρθρο 5 του Βόρειου Ατλαντικού Συμφώνου, αλλά και μια σειρά άλλων άρθρων συμφωνιών τεράστιας σημασίας μεταξύ κρατών όλων των ηπείρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here