«Θερμό» επεισόδιο: Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι; Κινητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο – Τους περιμένουμε!


Πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν μετά τη σπουδαία αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας; Τρία τουρκικά πολεμικά πλοία στη Μεγαλόνησο – Συνεχείς οι προκλήσεις στο Αιγαίο – Επίσημο πλέον το απαράδεκτο αίτημα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών – Πανέτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι προφανές πως όσο περισσότερο η Ελλάδα αντιστέκεται στα σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν, οι Τούρκοι αποθρασύνονται στη ρητορική τους και κλιμακώνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα ανιστόρητα παραληρήματα στα οποία επιδίδονται τον τελευταίο καιρό η τουρκική πολιτική ηγεσία και οι «αυλικοί» της, επιβεβαιώνουν σαφέστατα τον πανικό και την έλλειψη λογικών επιχειρημάτων και σίγουρα το μόνο που προκαλούν είναι θυμηδία.

Με «όπλο» την “a la carte” χρήση της διεθνούς συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας, η Άγκυρα επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό, την ώρα που η τουρκική οικονομία αδυνατεί να ανακάμψει και ταυτόχρονα πληθαίνουν οι φωνές για την επιβαρυμένη υγεία του Τούρκου προέδρου, γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο και πολιτικά, με την αντιπολίτευση να αναρωτιέται αν όντως ο Ερντογάν είναι ικανός να κυβερνά τη χώρα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στη γειτονική χώρα είναι πως πλέον ο «σουλτάνος» αλλά και οι κορυφαίοι Τούρκοι υπουργοί, υιοθετούν την ατζέντα και τη ρητορική των ακραίων εθνικιστών. Για παράδειγμα, τα περί αποστρατικοποίησης νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ακούγονταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο από την οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων». Πλέον, το απαράδεκτο, παράνομο και παράλογο αίτημα είναι επίσημο και ακούγεται διά στόματος των κορυφαίων Τούρκων υπουργών, αλλά και του ίδιου του Ερντογάν.

Μετά λοιπόν από το «ήρεμο καλοκαίρι» οι δύο χώρες οδηγούνται και πάλι στο… πεδίο, με την Άγκυρα να προχωρά σε νέες προκλήσεις συνδέοντας, όπως τόνισε και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, την… υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Δηλαδή, εάν δεν είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά αυτά, δεν είναι ελληνικά! Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα, τον απόλυτο παραλογισμό!

Οι Τούρκοι προχώρησαν και ένα βήμα παρακάτω, μέσω των κατευθυνόμενων από το τουρκικό καθεστώς ΜΜΕ, τα οποία ανακάλυψαν «πρόκληση» την Ελλάδας με την επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας κ. Νίκου Χαρδαλιά σε Οινούσσες και Παναγιά, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Παναγιά είναι… τουρκικό νησί! Αλήθεια, μήπως να ζητούν άδεια από την Άγκυρα οι Έλληνες αξιωματούχοι για να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά;

Οι μεθοδικές και αποφασιστικές κινήσεις της Αθήνας τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό πεδίο, έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα, που χωρίς την παραμικρή ψυχραιμία δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις και στο «μαλακό υπογάστριο» της κυπριακής ΑΟΖ. Τουρκικά πλοία, δύο φρεγάτες και μία κορβέτα, μπήκαν στην περιοχή που έχει δεσμευθεί για έρευνες του γαλλικού ερευνητικού πλοίου Nautical Geo και δεν αφήνουν τίποτα να πλησιάσει. Το γαλλικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας και ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του σε συνεννόηση με την Κύπρο.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη, ενώ υπενθυμίζουμε πως ανοιχτά της Μεγαλονήσου πλέουν η ελληνική φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, γαλλικά και ιταλικά πλοία, στο πλαίσιο της άσκησης «Eunomia 2/2021», ενώ «συμφόρηση» παρατηρείται και στον αέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, στα κοινωνικά δίκτυα, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά, Τούρκοι δημοσιεύουν και φωτογραφίες από την μεταφορά αρμάτων στα Κατεχόμενα.

Και να σκεφτεί κανείς πως αυτές οι πρακτικές της Τουρκίας σημειώνονται μόλις τρία 24ωρα μετά τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, στον οποίο οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι… διαφωνούν. Προκαλεί βεβαίως απορία πώς και υπό ποιες συνθήκες μια τέτοια πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου; Τα θέματα συζήτησης είναι γνωστά και συγκεκριμένα και αφορούν μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αλλά ακόμα και αν συμφωνούσε στην επίλυση των υπαρκτών αυτών διαφορών, η ρητορική του μίσους, της απαξίωσης και του υποβιβασμού του συνομιλητή του που διαρκώς χρησιμοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος, δυστυχώς τον καθιστούν αυτομάτως αναξιόπιστο.

Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από αυτούς που η πολιτική τους στηρίζεται στις ένοπλες απειλές, όπως το casus belli της τουρκικής εθνισυνέλευσης το 1995 και ονειρεύονται αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ο κακός γείτονας των υπόλοιπων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, αφού όχι μόνο καταπατά τα δικαιώματα των άλλων, εισβάλλοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην κυπριακή ΑΟΖ, στην συριακή και ιρακινή επικράτεια, καθώς και στη Λιβύη, αλλά και αμφισβητεί το νόμιμο δικαίωμα των άλλων να ασκήσουν τα αυτονόητα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Ο ειλικρινής διάλογος οφείλει να διεξάγεται σε συνθήκες καλής πίστης, όχι σε καθεστώς απειλής και με ανατολίτικου τύπου παζάρια. Ο νταής, ο ταραξίας και το αναθεωρητικό κράτος στην περιοχή όλοι γνωρίζουν ποιος είναι. Και αυτό επιβεβαιώνεται όλο και πιο έντονα με το παραλήρημα τόσο του ίδιου του Ερντογάν όσο και της υποτακτικής αυλής του. Όσο για το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν σοβαρή κλιμάκωση της έντασης, εκεί θα βρουν και πάλι μπροστά τους τον ελληνικό Στόλο, τα μαχητικά με τη γαλανόλευκη στα φτερά και τους κομάντο να ξεπηδούν από τις βραχονησίδες σαν… φαντάσματα. Μας δοκίμασαν το 2020, ας το κάνουν και τώρα, τους περιμένουμε!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ