Εγκυμοσύνη: Ένα rollercoaster συναισθημάτων που κρατά 9 ολόκληρους μήνες


Όλες οι γυναίκες γνωρίζουν συναισθηματικά και ψυχικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μετά τη γέννηση ενός μωρού. Πολλές όμως δεν συνειδητοποιούν ότι και η εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα διατάραξης της ψυχικής υγείας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την επιλόχειο κατάθλιψη. Η εγκυμοσύνη έρχεται με πολλές ορμονικές αλλαγές. Συχνά τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης συνδέονται με αυτό. Ως εκ τούτου, οι συνθήκες δεν αναγνωρίζονται και δεν θεραπεύονται. Η αλήθεια είναι ότι κάποιος βαθμός άγχους είναι φυσιολογικός καθώς αρχίζετε να προσαρμόζεστε στις τρέχουσες και επικείμενες αλλαγές.

Αν όμως παρατηρήσετε ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι αυτές που κυριαρχούν, τότε είναι σημάδι ότι έχει κλονιστεί η ψυχική σας υγεία. Υπάρχουν καταστάσεις διατάραξης ψυχικής υγείας που μπορεί να εμφανιστούν στην εγκυμοσύνη. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Ωστόσο άλλες καταστάσεις όπως η διπολική διαταραχή μπορεί να εμφανιστούν. Μαζί τους μια σειρά από κοινά συμπτώματα. Πώς μπορείτε να γνωρίζετε όμως εάν τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε είναι φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη ή κάτι άλλο;

  • Διαταραχή ύπνου

Για τις γυναίκες είναι απολύτως κατανοητό ότι ο ύπνος σας επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας. Ωστόσο, η διαταραχή ύπνου, η οποία περιλαμβάνει εξίσου την έλλειψη ύπνου και το να μην χορταίνεις ύπνο, μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας κατάστασης ψυχικής υγείας, όπως η προγεννητική κατάθλιψη. Η διαρκής έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική σας ευημερία. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικής κατάστασης.

  • Αλλαγές στην όρεξη

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα αστάθειας της ψυχικής υγείας είναι η ολιγοφαγία ή και η βουλιμία. Η καλή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για εσάς και το έμβρυο. Όμως η όρεξή σας δεν πρέπει να αλλάζει πολύ δραματικά μόνο και μόνο επειδή είστε έγκυος. Οι θερμίδες και ο όγκος των τροφίμων που καταναλώνετε πρέπει να είναι ελαφρώς περισσότερες από ό, τι πριν από την εγκυμοσύνη. Αν λοιπόν διαπιστώσετε ότι η όρεξή σας έχει αλλάξει δραστικά, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα σύμπτωμα ότι κάτι μπορεί να μην είναι εντελώς σωστό με την ψυχική σας υγεία.

  • Κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα ή λήψη άλλων ναρκωτικών

Είναι συνηθισμένο κάποιος να χαλαρώνει με ένα ποτό ή ένα τσιγάρο σε στιγμές που μπορεί να αισθάνεται αγχωμένος. Στις εγκύους όμως αυτό είναι απαγορευτικό. Το ποτό, το κάπνισμα και η λήψη ναρκωτικών έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τις γυναίκες όσο και στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν παρατηρήσετε ότι έχετε αυτή την τάση κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, τότε ζητήστε την βοήθεια των ειδικών.

Απολαύστε την εγκυμοσύνη σας με καθαρό μυαλό!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ