Αλλεργίες ψυχική υγεία: Δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας


Η μεντελική τυχαιοποίηση δεν έδειξε αιτιώδη αποτελέσματα μεταξύ γενετικού κινδύνου για αλλεργικές ασθένειες και αυτοαναφερόμενη ψυχική υγεία. Πιθανότατα δεν υπάρχει αιτιώδης επίδραση της αλλεργικής νόσου στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 5 Οκτωβρίου στο Clinical & Experimental Allergy. Χρησιμοποιώντας MR, δεν ήταν εφικτό να αναπαραχθούν οι περισσότερες φαινοτυπικές συσχετίσεις μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας. Οποιεσδήποτε αιτιώδεις επιδράσεις εντοπίσθηκαν εξασθενήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τη φαινοτυπική συσχέτιση. Αυτό υποδηλώνει ότι η περισσότερη συννοσηρότητα που παρατηρείται κλινικά είναι απίθανο να είναι αιτιολογική.

Επιστημονικό υπόβαθρο

Η Ashley Budu-Aggrey, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ερευνητική συνεργάτιδα στην Ολοκληρωμένη Επιδημιολογική Μονάδα MRC (IEU). Η τρέχουσα έρευνά της περιλαμβάνει την εφαρμογή τεχνικών Mendelian Randomization για τη διερεύνηση αιτιωδών παραγόντων κινδύνου ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα). Συμμετέχει επίσης στην έρευνα με την κοινοπραξία έκζεμα EAGLE, η οποία στοχεύει στη χρήση εκζέματος και γενετικών δεδομένων για να βελτιώσει την κατανόησή μας για τις ασθένειες.

Μαζί με τους συνεργάτες της, χρησιμοποίησαν τυχαιοποίηση Mendelian (MR) ως μέθοδο. Το έκαναν για να διερευνήσουν μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ ατοπικής νόσου και φαινοτύπων ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές βρήκαν ισχυρά στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ του φαινοτύπου της ευρείας αλλεργικής νόσου και των κάτωθι:

  • αυτοαναφερόμενη κατάθλιψη (λόγος πιθανότητας, 1.45)
  • άγχος (λόγος πιθανότητας, 1.25)
  • διπολική διαταραχή (λόγος πιθανότητας, 1.29)
  • νευρωτισμός (β = 0.38).

Παρόμοιες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν για το άσθμα, την ατοπική δερματίτιδα και τον πυρετό με τους φαινοτύπους ψυχικής υγείας, αν και οι πιο αδύναμοι συσχετισμοί παρατηρήθηκαν για την ατοπική δερματίτιδα και τον πυρετό με τη διπολική διαταραχή. Για οποιαδήποτε κατεύθυνση, υπήρχαν λίγα στοιχεία αιτιότητας. “Λίγες από τις παρατηρούμενες συσχετίσεις μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας επαναλήφθηκαν. Η αιτιώδης επίδραση που εντοπίσαμε φαίνεται να είναι πολύ χαμηλότερη σε μέγεθος από αυτή που προτείνεται για παρατήρηση”. Αυτό αναφέρουν οι συγγραφείς σχετικά με τα πορίσματα της μελέτης. “Επομένως, η παρέμβαση για την πρόληψη εμφάνισης αλλεργικής νόσου είναι απίθανο να αποτρέψει άμεσα την εμφάνιση ψυχικής ασθένειας. Αλλά η μελλοντική εργασία θα πρέπει να στοχεύει στη διερεύνηση του εάν οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της αλλεργικής νόσου έχουν αιτιώδη επίδραση στην ψυχική υγεία (και αντίστροφα)”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ