Κακοκαιρία «Αθηνά»: Επιδείνωση την Κυριακή με αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις


Κακοκαιρία «Αθηνά»: Βροχερός και σήμερα ο καιρός, επιδεινώνεται αύριο με τοπικά ισχυρές καταιγίδες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις

Άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός και τις επόμενες ημέρες, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα επιδείνωση.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, άστατος καιρός θα επικρατήσει και σήμερα Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 με βροχές και σποραδικές καταιγίδες να εκδηλώνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι σημαντικότερες βροχοπτώσεις της ημέρας εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, στη Δυτική Στερεά, στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Θεσσαλία και στην Εύβοια.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη υετού (βροχές/καταιγίδες) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός την Κυριακή 10/10, με τοπικά ισχυρές καταιγίδες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από τις καταιγίδες της Κυριακής συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου:

Αρκετά βροχερός θα είναι ο καιρός το Σάββατο και την Κυριακή στις βορειότερες κυρίως περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου ο οποίος εφιστά την προσοχή στις περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό κόλπο όπου αναμένεται να πέσει αρκετό νερό.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σύστημα που φέρνει τις βροχές θα παραμείνει στη χώρα μας μέχρι την Τρίτη, οπότε θα αρχίσει να κινείται προς ανατολικά βορειοανατολικά. Ωστόσο, από την Τετάρτη τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν και πάλι νέα επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με αρκετές βροχές, καταιγίδες και ανέμους.

Τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, στη δυτική Ελλάδα, από την Ήπειρο και την Κέρκυρα μέχρι και την Καλαμάτα, την Πάτρα και τα Επτάνησα, θα σημειωθούν διάσπαρτες μπόρες ή τοπικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη νότια ηπειρωτική χώρα, στη νοτιοανατολική Στερεά, στη νότια και την κεντρική Εύβοια και σε ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο τοπικά.

Στην υπόλοιπη κεντρική και βόρεια χώρα, εξαιρουμένης της νότιας και της ανατολικής πλευράς της Θράκης (όπου το πολύ-πολύ να ψιχαλίσει τοπικά), ο καιρός θα είναι βροχερός έως πολύ βροχερός. Στις περισσότερες περιοχές, κυρίως: στη δυτική Μακεδονία, στα πιο δυτικά και νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, έως και στη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά τμήματά της), στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου (στο βορειοδυτικό Αιγαίο και γύρω από τον Θερμαϊκό Κόλπο, δηλαδή περιοχές όμορες, όπως τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, η ανατολική Θεσσαλία και οι περιοχές της νότια-νοτιοδυτική Χαλκιδικής), θα έχουν κατά διαστήματα πιο έντονες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με δυνατό βορειοανατολικό άνεμο.

Στις Κυκλάδες θα σημειωθούν μπόρες, ενώ ο καιρός θα είναι άστατος στη Λέσβο και τη Χίο. Τοπικές, μικρής διάρκειας μπόρες θα σημειωθούν στις πιο δυτικές περιοχές της Κρήτης, κυρίως στον νομό Χανίων.

Από το μεσημέρι μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου, ο καιρός θα παραμείνει άστατος και μάλιστα θα είναι αρκετά βροχερός κυρίως στα κεντρο-βορειοδυτικά, από τη Θεσσαλία και στα πιο δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι και τη Χαλκιδική. Στις υπόλοιπες περιοχές της βόρεια Ελλάδας τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα και θα διατηρηθούν κυρίως στα πιο βόρεια και βορειανατολικά τμήματα της χώρας, στα σύνορα, κυρίως στις ορεινές περιοχές.

Στη δυτική Ελλάδα, η αστάθεια θα διατηρηθεί, με μπόρες και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη Στερεά, στην Εύβοια και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, ο καιρός θα γίνει πιο άστατος, κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, δηλαδή θα έχουμε περάσματα από διάσπαρτες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες.

Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ως και το απόγευμα στις Κυκλάδες θα σημειωθούν τοπικές μπόρες, κυρίως στα δυτικά και τα βορειοδυτικά τμήματα του νησιωτικού συμπλέγματος. Στην ορεινή και τη βόρεια και βορειοδυτική Κρήτη, θα σημειωθούν σε πολύ τοπικό επίπεδο κάποιες βροχές με τη μορφή μπόρας.

Τις βραδινές ώρες του Σαββάτου θέλει προσοχή, κυρίως σε περιοχές από την ανατολική-βορειοανατολική Θεσσαλία και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, διότι οι βροχοπτώσεις θα ξαναενταθούν και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Μπόρες και καταιγίδες θα έχει στη δυτική Ελλάδα. Το έδαφος εκεί θα είναι πια κορεσμένο από το πολύ νερό που θα έχει πέσει επί τόσες συνεχόμενες ώρες, κι έτσι τα εκεί φαινόμενα αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα. Προσοχή λοιπόν στα δυτικά, όπου ο καιρός θα είναι ξανά άστατος, στα κεντρικά και στα βόρεια. Οι πιο πολλές βροχές θα πέσουν από τη Θεσσαλία και βορειότερα (στα βορειοανατολικά θα είναι πιο τοπικές, όπως και στα νησιά του ανατολικού-βορειοανατολικού Αιγαίου). Στις υπόλοιπες περιοχές, τα φαινόμενα αναμένεται να έχουν μικρότερη διάρκεια.

Στην Αττική και την Αθήνα, το πρωί ο καιρός θα είναι άστατος με πολύ τοπικά φαινόμενα. Τις πιο θερμές ώρες όμως, οι τοπικές μπόρες θα επηρεάζουν ολοένα και περισσότερες περιοχές, ενώ αναμένεται να βγάλει και τοπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αργά το βράδυ.

Στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, το πρωί οι βροχές θα είναι πολλές και όσο πιο νότια στην Περιφέρεια τόσο πιο δυνατές θα είναι. Γύρω από τον Θερμαϊκό θέλει προσοχή, διότι τα φαινόμενα εκεί θα είναι πιο έντονα. Το μεσημέρι και το απόγευμα, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αρκετά στα κεντρο-βορειοανατολικά, θα παραμείνουν έντονα στις υπόλοιπες περιοχές, μάλλον και στη Χαλκιδική, συνοδεία δυνατού ανατολικού-βορειοανατολικού ανέμου. Αργά το βράδυ και μετέπειτα, νέες βροχές, κατά διαστήματα δυνατές, θα πλήξουν τις περισσότερες περιοχές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ