Ετικέτες τροφίμων: Η χρωματική κωδικοποίηση ωθεί σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές


Η διατροφή που είναι πλούσια σε μη θρεπτικά τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 71% των θανάτων παγκοσμίως. Οι ετικέτες και οι προειδοποιητικές ετικέτες με χρωματική κωδικοποίηση χρησιμοποιούνται συχνά στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων παγκοσμίως. Στόχος τους είναι να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε πιο υγιεινά. Ως αποτέλεσμα θα μειώσουν το βάρος των ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή. Πριν από αυτή τη μελέτη, δεν ήταν σαφές εάν αυτές οι ετικέτες επηρεάζουν αποτελεσματικά τις αγορές των καταναλωτών.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Ο Jing Song, ο Mhairi Brown και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο διερεύνησαν τα στοιχεία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο Auckland στη Νέα Ζηλανδία. Τα ευρήματά τους εμφανίζονται στο PLOS Medicine. Για την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων της επισήμανσης του πακέτου, οι συγγραφείς εξέτασαν δεδομένα από 134 μελέτες με αξιολόγηση από ομοτίμους που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 1990 και Μαΐου 2021. Χρησιμοποίησαν τη μέθοδο μετα-ανάλυσης δικτύου Αξιόπιστη πηγή για να συνοψίσουν τα αποτελέσματα από αυτές τις μελέτες.

Αυτή η προσέγγιση βοήθησε την ομάδα να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του συστήματος σήμανσης φανών (TLS) και του συστήματος ετικετών χρωματικής κωδικοποίησης Nutri-Score (NS). Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο των συστημάτων επισήμανσης θρεπτικών συστατικών (NW) και προειδοποίησης για την υγεία (HW). “Τα πρωταρχικά αποτελέσματα της συστηματικής ανασκόπησής μας ήταν μέτρα σχετικά με τις αλλαγές στην αγοραστική και καταναλωτική συμπεριφορά των καταναλωτών, τα οποία περιέχουν την πιθανότητα επιλογής λιγότερο υγιεινών ή πιο υγιεινών προϊόντων, αυτοαναφερόμενες αξιολογήσεις προθέσεων αγοράς, συνολική υγεία των αγορασμένων προϊόντων και ενέργεια και περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των προϊόντων που αγοράζονται/καταναλώνονται”.

Οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν: “Διαπιστώσαμε ότι τα TLS, NW και HW σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα επιλογής πιο υγιεινών προϊόντων”. Οι ετικέτες NS και προειδοποιητικές ετικέτες φαίνεται να βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας των καταναλωτών να αγοράζουν “λιγότερο υγιεινά προϊόντα”. Ο Song και οι συνάδελφοί του ερευνητές πιστεύουν ότι οι ετικέτες TLS, NW και HW επηρέασαν την αγοραστική συμπεριφορά διευκρινίζοντας τις διατροφικές πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο, προώθησαν “θετικές στάσεις απέναντι σε υγιεινά τρόφιμα” και αρνητικές στάσεις απέναντι σε λιγότερο θρεπτικά προϊόντα.

Συμπεράσματα

Οι ετικέτες με χρωματική κωδικοποίηση είχαν σημαντικότερη επίδραση στο να επηρεάσουν τους αγοραστές να αγοράσουν υγιεινά τρόφιμα. Αντιστρόφως, οι ετικέτες προειδοποίησης φάνηκαν να παρέχουν ισχυρότερο αποτρεπτικό παράγοντα έναντι της επιλογής ανθυγιεινών αγορών. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μελέτη τους υποστηρίζει τις υποχρεωτικές πολιτικές επισήμανσης του πακέτου στο να κατευθύνουν τις επιλογές των καταναλωτών και να ενθαρρύνουν τη βιομηχανία τροφίμων να αναδιατυπώσει τα προϊόντα τους. Ωστόσο, ο Song και οι συνεργάτες του αναφέρουν αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη τους. Αναγνωρίζουν τις διαφορές στον τύπο, τη μορφή και τη θέση των ετικετών. Τα περισσότερα από τα ερευνητικά έγγραφα που αξιολόγησαν ήταν εργαστηριακές μελέτες, οπότε τα πραγματικά δεδομένα για την κατανάλωση τροφίμων ήταν περιορισμένα.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ