Ο Λίβανος στο «σκοτάδι»- Μπλάκ-άουτ και διαδηλώσεις – Το χάος επιστρέφει στη «Χώρα των Κέδρων»


Ολικό μπλάκ άουτ στον δοκιμαζόμενο Λίβανο που παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης. Στο βορά της χώρας έχουν ξεσπάσει επεισόδια απο αγανακτισμένους πολίτες

Oι δύο μεγαλύτεροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, Deir Ammar και Zahrani , έκλεισαν λόγω έλλειψης καυσίμων. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η ηλεκτροδότηση «διακόπηκε εντελώς» χθες το μεσημέρι και το πρόβλημα αναμένεται να συνεχιστεί για ημέρες.

Τους τελευταίους 18 μήνες ο Λίβανος βιώνει πρωτοφανή οικονομική κρίση και μεγάλες ελλείψεις καυσίμων. Η πολυεπίπεδη κρίση στη «Χώρα των Κέδρων» βύθισε τον μισό πληθυσμό στη φτώχεια, προκάλεσε τεράστιες αναταράξεις στο νόμισμά και πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον πολιτικών.

Εν τω μεταξύ, η έλλειψη ξένου νομίσματος έχει καταστήσει δύσκολο για την χώρα να πληρώσει τους προμηθευτές ενέργειας στο εξωτερικό.

Πολλοί Λιβανέζοι εξαρτώνται ήδη από ιδιωτικές γεννήτριες με κινητήρα ντίζελ για ενέργεια. Ωστόσο, όλα γίνονται πιο ακριβά λόγω της έλλειψης καυσίμων και η χώρα αδυνατεί να καλύψει τις ελλείψεις στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Το τελευταίο διάστημα πριν από το μεγάλο «μπλακ-άουτ» ο κόσμος είχε συχνά μόνο δύο ώρες ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα.

Σε ανακοινωθέν της, η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου επιβεβαίωσε επίσης το κλείσιμο των δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες παρέχουν από κοινού περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Το κλείσιμό τους οδήγησε στην «πλήρη διακοπή» του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «χωρίς δυνατότητα άμεσης επανέναρξης των εργασιών».

Διαμαρτυρίες και επεισόδια

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες στη βόρεια πόλη Χάλμπα, έξω από τα γραφεία της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ότι πολλοί κάτοικοι αποκλείουν δρόμους με καμένα ελαστικά στην Τρίπολη.

Η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη τις συνέπειες της τρομακτικής έκρηξης που ισοπέδωσε την Βηρυτό τον Αύγουστο του 2020, σκοτώνοντας 219 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 7.000 ακόμη.

Μετά την έκρηξη η κυβέρνησή του Λιβάνου παραιτήθηκε, προκαλώντας πολιτικό χάος. Ο Νατζίμπ Μικάτι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τον περασμένο μήνα η οργάνωση Χεζμπολάχ έφερε ιρανικά καύσιμα στη χώρα για να μειώσει τις ελλείψεις. Οι αντίπαλοί της λένε ότι η ομάδα χρησιμοποιεί την κρίση των καυσίμων για να επεκτείνει την επιρροή της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ