Politico: H Τουρκία έλαβε ανταλλάγματα από την Ευρώπη για να υπογράψει τη Συμφωνία για το κλίμα

H Τουρκία εξασφάλισε ανταλλάγματα από Γαλλία, Γερμανία και δύο αναπτυξιακές τράπεζες για να υπογράψει τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, αποκαλύπτει το Politico. Η Άγκυρα θέτει ως στόχο να φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2053, στην 600η επέτειο δηλαδή απο την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα 

Εγγυήσεις οικονομικής στήριξης μετά από τις συνομιλίες που είχε με Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και δύο τράπεζες φέρεται να έλαβε σύμφωνα με το Politico, η Τουρκία προκειμένου να επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα.

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τη νομικώς δεσμευτική διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, τερματίζοντας τη χρόνια άρνησή της να κάνει το τελευταίο νομικό βήμα για να συμμετάσχει στη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Προηγουμένως όμως είχε φροντίσει να εξασφαλίσει μια επί της αρχής συμφωνία – σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Politico- με αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για οικονομική στήριξη προκειμένου να πετύχει μέχρι το 2053 το νέο στόχο των «μηδενικών εκπομπών».

Η Άγκυρα δεν διευκρίνισε αν αφορά σε όλα τα αέρια του θερμοκηπίου ή μόνον το διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης οι πηγές δεν επιβεβαίωσαν κατά πόσον την οικονομική στήριξη θα παρέχουν στην Τουρκία οι εν λόγω κυβερνήσεις ή οι δύο τράπεζες, αλλά επεσήμαναν ότι θα ανακοινωθούν «εγκαίρως» οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Στις συνομιλίες μετείχε και η Βρετανία αλλά δεν έκλεισε κάποια γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είπε. Η Τουρκία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και χρήστες άνθρακα ανά την υφήλιο, δοκιμάστηκε το περασμένο καλοκαίρι από φονικές, καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που αποκάλυψαν πόσο απροετοίμαστη είναι απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα – την οποία η Άγκυρα είχε υπογράψει το 2016, αλλά δεν είχε επικυρώσει μέχρι την περασμένη εβδομάδα- αποβλέπει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με το προ-βιομηχανικά επίπεδα, ώστε να εκμηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ο Γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρθ χαρακτήρισε την επικύρωση της Τουρκίας «ένα πολύ σημαντικό βήμα, κατά το οποίο οποίο συνεργάστηκα μακρά και εντατικά με τους Τούρκους συναδέλφους».

Ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ πραγματοποίησε συνομιλίες το περασμένο Σάββατο με τον πρόεδρο της διάσκεψης για το κλίμα COP26, Αλόκ Σάρμα, τη Γαλλίδα Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Μπάρμπαρα Πομπίλι και τον Φλάσμπαρθ.

Οι δεσμεύσεις για το κλίμα…και η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Μετά από αυτές τις συζητήσεις, η Τουρκία ανακοίνωσε ένα νέο στόχο για «μηδενικές εκπομπές ρύπων» έως το 2053 – μια ημερομηνία που πιθανότατα έχει να κάνει λιγότερο με την λεπτομερή οικονομική ανάλυση των ενεργειακών δεδομένων της Τουρκίας και περισσότερο με την 600η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, εκτιμά το Politico.

Η δήλωση επικύρωσης της Τουρκίας αναφέρει ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Παρισιού «ως αναπτυσσόμενη χώρα». Αλλά ένας από τους ανθρώπους που περιέγραψε τη συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις τράπεζες είπε ότι το καθεστώς της Τουρκίας βάσει της σύμβασης δεν θα αλλάξει ως μέρος της συμφωνίας που είχαν συνάψει με την Άγκυρα.

Η Γερμανία είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία το 2017, αλλά με τις ΗΠΑ να αποχωρούν από τη συμφωνία του Παρισιού, ο Ερντογάν δεν αισθάνθηκε την πίεση που υπέστη από τις μεγάλες δυνάμεις εν όψει των συνομιλιών για το κλίμα που ξεκινούν στη Γλασκώβη σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Καθώς η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επανέφερε την Αμερική στη συμφωνία φέτος, η Τουρκία ήταν η μόνη οικονομία της G20 που δεν είχε επικυρώσει τη συμφωνία. Μόνο η Υεμένη, η Λιβύη, το Ιράκ, το Ιράν και η Ερυθραία παραμένουν εκτός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here