Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν σήμερα κατά μιας αμφιλεγόμενης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου και υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Κάστρου. Κρατούσαν σημαίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φωνάζοντας “Μένουμε”, “Θα μείνουμε”, “Είμαστε Ευρώπη”.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Γκντανσκ, το Πόζναν, την Κρακοβία και σε πολλές άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδηλώσεις έγιναν σε περισσότερες από 100 πόλεις σε όλη τη χώρα και σε αρκετές πόλεις στο εξωτερικό.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πρόσφατα ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών παραβιάζουν το πολωνικό Σύνταγμα. Δίνει επομένως προτεραιότητα στο εθνικό δίκαιο έναντι του δικαίου της ΕΕ.

Η απόφαση αυτή τροφοδοτεί περαιτέρω τη σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Βαρσοβίας για τη μεταρρύθμιση του πολωνικού δικαστικού συστήματος.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ηγέτης της πολωνικής αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε κάλεσμα για τις διαδηλώσεις.

Μιλώντας στους διαδηλωτές μπροστά στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας, ο Τουσκ κατηγόρησε το συντηρητικό κυβερνών κόμμα PiS ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ.

“Η θέση της Πολωνίας είναι στην Ευρώπη”, είπε ο Τουσκ, “θα νικήσουμε επειδή είμαστε η πλειοψηφία”.

“Γνωρίζουμε γιατί θέλουν να φύγουν (από την ΕΕ) … ώστε να μπορούν να παραβιάζουν τους δημοκρατικούς κανόνες χωρίς τιμωρία”, δήλωσε.

Η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) αναδιαρθρώνει τη δικαιοσύνη εδώ και χρόνια. Οι επικριτές κατηγορούν το κόμμα ότι ασκεί πίεση στους δικαστές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κινήσει αρκετές διαδικασίες παράβασης κατά της Βαρσοβίας λόγω των μεταρρυθμίσεων και έχει καταθέσει αγωγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

“Αυτή είναι η Ευρώπη μας και κανείς δεν πρόκειται να μας βγάλει από αυτήν”, δήλωσε η Βάντα Τράτσικ-Στάβσκα, 94χρονη βετεράνος της Εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944 εναντίον των κατακτητών Γερμανών Ναζί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ