Γιατί τα παυσίπονα δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο σε όλους. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να γίνει οξύς και τα παυσίπονα φαίνονται ιδανική λύση. Πολλές φορές όμως, ακόμη και αυτά δεν είναι αρκετά, καθώς δεν απαλύνουν τον πόνο ή βοηθούν προσωρινά.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέχουν μικρή ανακούφιση για τους πάσχοντες από πόνους στην πλάτη, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και σοβαρές παρενέργειες.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας στην Αυστραλία, συνέχισαν τις αναλύσεις σε 35 κλινικές δοκιμές που έγιναν στον παρελθόν, με συνολικά περισσότερους από 6.000 συμμετέχοντες. Στα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι μόνο ένας στους έξι ασθενείς που έπαιρναν χάπια για τον πόνο στην πλάτη, είχαν λιγότερα συμπτώματα, σε σύγκριση με εκείνους που τους χορηγήθηκαν εικονικά φάρμακα. Όσοι πήραν παυσίπονα χάπια ήταν κατά 2,5 φορές πιο πιθανό να αναφέρουν γαστρεντερικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του έλκους στο στομάχι και της αιμορραγίας.

Ο ειδικός ορθοπεδικός, Τζέσι Μπάϊμπλ, ανέφερε ότι η νέα μελέτη περιελάμβανε ανθρώπους που υπέφεραν από γενικό νωτιαίο πόνο (που συχνά προκαλείται από την ηλικία, τη φθορά και την αρθρίτιδα), καθώς και την ισχιαλγία, έναν συγκεκριμένο τύπο πόνου που προκαλείται από κήλες ή άλλα προβλήματα νεύρων.

Ο πόνος στην πλάτη που προκαλείται από την ηλικία ή την αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδης, αλλά η ισχιαλγία δεν είναι. Επομένως, είναι λογικό τα παυσίπονα να μην λειτουργούν πολύ καλά για την ανακούφιση του ισχιακού πόνου. Όταν η ισχιαλγία περιλαμβάνεται σε αυτόν τον τύπο ανάλυσης, τα οφέλη των παυσίπονων θα είναι λιγότερο λειτουργικά.

Έτσι, αν υποφέρετε από πόνους στην πλάτη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε το λόγο που προκαλείται ο πόνος, ζητώντας τη γνώμη του γιατρού σας.
Σε περίπτωση που ο πόνος επηρεάζει ένα ή και τα δύο πόδια, τότε είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποιο νεύρο.

Η ισχιαλγία συχνά περνάει μόνη της σε μερικές εβδομάδες έως μήνες. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει φυσική θεραπεία ή στεροειδή που θα ανακουφίσουν τον πόνο.

Σύμφωνα με τον Δρ Μπάϊμπλ, τα παυσίπονα δε λειτουργούν σε όλους το ίδιο. Εξαρτάται την περίπτωση. Αν ο πόνος στην πλάτη δεν οφείλεται στα νεύρα, τότε προκαλείται από φλεγμονή και σε αυτή την περίπτωση τα παυσίπονα μπορούν να απαλύνουν έστω και λίγο τον πόνο.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ