Covid-19: Προϋπόθεση για μεταμόσχευση οργάνου σε ΗΠΑ και Καναδά είναι ο πλήρης εμβολιασμός


Covid-19: Είναι συνήθης πρακτική να απαιτούνται εμβολιασμοί πριν από τις μεταμοσχεύσεις, λένε οι ειδικοί, επειδή τα φάρμακα κατά της απόρριψης καθιστούν τους λήπτες ανοσοκατεσταλμένους και τους θέτουν σε εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο θανάτου από λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού. Στον Καναδά, το Πανεπιστημιακό Δίκτυο Υγείας του Τορόντο (UHN) είναι το μεγαλύτερο κέντρο μεταμόσχευσης της χώρας, με σχεδόν 4.300 Καναδούς να περιμένουν ένα όργανο δότη. Σύμφωνα με το CTV Canada, οι γιατροί υιοθέτησαν πρόσφατα μια προηγούμενη πολιτική που απαιτεί από τους ασθενείς να είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19 προκειμένου να εξεταστούν για μεταμόσχευση οργάνων που σώζουν ζωές.

«Από ιατρική άποψη, όλοι νιώσαμε πολύ έντονα ότι αυτό ήταν απαραίτητο. Έτσι, είχαμε πολλές συζητήσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαμόρφωσης αυτής της πολιτικής », δήλωσε ο Δρ Atul Humar, διευθυντής του Κέντρου Μεταμόσχευσης Ajmera του UHN, στο CTV National News. Σε μια δήλωση που εξηγεί την απόφαση, το UHN είπε: «Υπάρχει άφθονη έρευνα που υποστηρίζει ότι η καλύτερη πορεία δράσης είναι ο εμβολιασμός ατόμων πριν από τη μεταμόσχευση, όποτε είναι δυνατόν. Όπως και με άλλες ιατρικές απαιτήσεις, ο εμβολιασμός για την COVID-19 βοηθά στη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τους ασθενείς μας ». Ο Δρ Humar επεσήμανε επίσης ότι η πολιτική δεν είναι τόσο ασυνήθιστη. «Δεν μπορείτε να πίνετε ενεργά και να εγγράφεστε για μεταμόσχευση ήπατος, δεν μπορείτε να καπνίζετε ενεργά και να έχετε εγγραφεί για μεταμόσχευση πνεύμονα και αυτό είναι πραγματικά το ίδιο πράγμα».

Ο Πάπας εναντιώνεται στους καρδινάλιους «αρνητές» του εμβολίου. Ο Πάπας είναι ισχυρός υποστηρικτής των εμβολίων για τον κορωνοϊό και έχει εκφράσει προηγουμένως την μη κατανόησή του με εκείνους που αρνούνται να το κάνουν

Οι ασθενείς με μεταμόσχευση στις ΗΠΑ δεν διαφέρουν Ενώ τα νέα πρωτόκολλα του UHN είναι πρώτα για τον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα παρόμοιο πρωτόκολλο έχει ήδη δημιουργήσει συζητήσεις ζωής και θανάτου. Τα συστήματα υγείας στο Κολοράντο και την Ουάσινγκτον αφαιρούν τους μη εμβολιασμένους ασθενείς από τους καταλόγους μεταμοσχεύσεων οργάνων, δεδομένης της έρευνας που δείχνει ότι οι απροστάτευτοι λήπτες είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από την Covid-19.

Η Leilani Lutali, μια γυναίκα από το Κολοράντο και μια αναγεννημένη χριστιανή με νεφρική νόσο στο στάδιο 5, αρνήθηκε τη μεταμόσχευση νεφρού για τη ζωή, επειδή λέει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει να εμβολιαστεί για θρησκευτικούς λόγους.

Η Lutali είχε ήδη παρατάξει τον δότη οργάνων της και τόσο εκείνη όσο και ο δότης απομακρύνθηκαν από τη λίστα μεταμοσχεύσεων. «Αισθάνεται λίγο σαν η μεταμόσχευσή μου να είναι όμηρος και υπάρχει μόνο μία απόφαση με την οποία μένω», είπε στο CTV National News.

Ο εκπρόσωπος της πολιτείας Τιμ Γκέιτνερ, ένας Ρεπουμπλικανός, προχώρησε ακόμη περισσότερο, ανάρτησε στο Twitter ένα αντίγραφο της επιστολής που έλαβε η Λουτάλι την Τρίτη και πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας «αρνείται τη σωτήρια θεραπεία». Ωστόσο, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Υγείας (UCH) επεσήμανε σε δήλωση: «Για ασθενείς που έχουν μεταμοσχευθεί και προσβληθούν από COVID-19, το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από περίπου 20% έως και περισσότερο από 30%. Αυτό δείχνει τον ακραίο κίνδυνο που ενέχει η COVID-19 στους παραλήπτες μεταμοσχεύσεων μετά από τις εγχειρήσεις τους.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι λήπτες μοσχευμάτων και οι ζωντανοί δότες στο UCHealth καλούνται τώρα να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, εκτός από την εκπλήρωση άλλων απαιτήσεων υγείας και τη λήψη πρόσθετων εμβολιασμών. Ορισμένα αμερικανικά κέντρα μεταμόσχευσης έχουν ήδη εφαρμόσει αυτήν την απαίτηση και άλλα κάνουν αυτήν την αλλαγή στην πολιτική τώρα».

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το UCH απαιτεί επίσης από τους λήπτες μοσχεύματος να λαμβάνουν άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων για την ηπατίτιδα Β και MMR, σύμφωνα με το FOX News.

Το Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον απαιτεί επίσης από τους μεταμοσχευμένους ασθενείς να έχουν το εμβόλιο, διαφορετικά θα αφαιρεθούν από τη λίστα αναμονής και θα κριθούν μη επιλέξιμοι για μεταμόσχευση, εκτός εάν έχουν συγκεκριμένη ιατρική εξαίρεση.

Η UW Medicine απηχούσε την πολιτική της UCHealth, λέγοντας ότι απαιτούν εδώ και χρόνια ενημερωμένους εμβολιασμούς για όλους τους ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής μεταμοσχεύσεων. Η διαφορά τώρα είναι ότι ο εμβολιασμός COVID-19 είναι επίσης στη λίστα. Υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στις λίστες αναμονής δωρεάς οργάνων στις ΗΠΑ, αλλά μόνο 39.000 μεταμοσχεύσεις γίνονται κάθε χρόνο. Και ανεξάρτητα από το αν ένας ασθενής περιμένει να λάβει μια δωρεά οργάνων στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, υπάρχουν απαιτήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς για να έχουν το ασφαλέστερο αποτέλεσμα από τη χειρουργική επέμβαση.

Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το εμβόλιο COVID-19 θα πρέπει να παραμείνει προσωπική επιλογή του ασθενούς και να μην θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του ατόμου να κάνει μεταμόσχευση σωτηρίας, σκεφτείτε αυτό-οι μη εμβολιασμένοι λήπτες οργάνων έχουν 25 % υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης ή θανάτου.

Ο γιατρός Dorry Segev, χειρουργός μεταμόσχευσης και καθηγητής επιδημιολογίας στο Johns Hopkins, δήλωσε στη Guardian: «Αν σκεφτούμε ότι έχουν πολύ υψηλές πιθανότητες να πεθάνουν εάν μεταμοσχευθούν, τότε δεν είναι καλοί υποψήφιοι για αυτόν τον πόρο. Είναι ένας σπάνιος πόρος και πρέπει να μοιραστεί σε όλους τους ασθενείς σε όλη τη χώρα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ