ΕΟΦ: Προσοχή κυκλοφορούν επικίνδυνα προϊόντα χωρίς άδεια κυκλοφορίας – Τι ισχύει για τα συμπληρώματα διατροφής

Δεκάδες είναι τα προϊόντα που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά και παρουσιάζονται στο κοινό με ισχυρισμούς πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας του COVID- 19. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), «μη νομίμως κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα που παρουσιάζονται με ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ανθρώπινης νόσου». Τα προϊόντα αυτά δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου από τις Αρμόδιες για τα φάρμακα Αρχές.

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών καθώς τέτοια προϊόντα, χωρίς άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Όπως εξηγεί:

Δεν έχει αξιολογηθεί εάν το ισχυριζόμενο ως ενεργό συστατικό τους έχει φαρμακολογική δράση.

Δεν έχει διέλθει επιστημονικής αξιολόγησης η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με τη ένδειξη (νόσο) για την οποία προορίζονται. Ούτε η ορθότητα και πληρότητα της επιστημονικής τεκμηρίωσης των ανωτέρω.

Δεν έχει αξιολογηθεί η ευνοϊκή σχέση προσδοκώμενης ωφέλειας – ενδεχόμενου κινδύνου. Τόσο από τη χορήγησή τους όσο και οι ανεπιθύμητες ενέργειες της χορήγησής τους.

Συμληρώματα Διατροφής

Ειδική αναφορά κάνει ο ΕΟΦ στα Συμπληρώματα Διατροφής. Όπως τόνιζει «δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Ιδιότητες που προσιδιάζουν μόνο στα φάρμακα». Συνεπώς, σημειώνει «οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοιου είδους ιδιότητες είναι παράνομη. Πρόκειται κατ’ ουσίαν για προϊόντα που παρουσιάζονται ως φάρμακα, χωρίς άδεια κυκλοφορίας».

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΦ εξετάζει άμεσα και ενδελεχώς τη βασιμότητα κάθε καταγγελίας σχετικά με τη μη νόμιμη διακίνηση προϊόντων αρμοδιότητάς του. Και λαμβάνει τα αναγκαία και κατάλληλα μέτρα που προσήκουν σε κάθε εξεταζόμενη περίπτωση.

Συναγερμός για προϊόν για την απώλεια βάρους

Παράλληλα, ο ΕΟΦ, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή να κάνουν χρήση του μη εγκεκριμένου προϊόντος Vy&Tea sachets.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που πραγματοποίησε το FDA,  το προϊόν περιέχει τη φαρμακευτική ουσία σιβουτραμίνη.  Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την Ε.Ε.. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP-ΕΜΑ), η σχέση οφέλους-κινδύνου δεν είναι θετική.

Το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο προωθείται για την απώλεια βάρους, είναι πιθανόν να έχει διακινηθεί και στη χώρα μας μέσω διαδικτύου. Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση. Σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.  Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από αναξιόπιστες και μη εγκεκριμένες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here