Εξεταστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Ποια η θέση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – Πότε εγκρίνεται


Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την «λίστα Πέτσα» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Ποια η θέση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η αποκαλούμενη «λίστα Πέτσα» και το ζήτημα των δημοσκοπήσεων ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον απαιτείται η υπερψήφιση της πρότασης από 120 βουλευτές προκειμένου να πραγματοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος το όριο των 151 βουλετών, «χαμήλωσε» στους 120 προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα σύστασης τέτοιας επιτροπής κι έπειτα από πρόταση της μειοψηφίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες τοποθετήσεις των κομμάτων, φαίνεται πως η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ «βλέπει» αρνητικά τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε δήλωσή του επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή. Όλοι καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση. Όλα τα ζητήματα που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Το ίδιο φυσικά θα γίνει αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών».

Η στάση των υπολοίπων κομμάτων

Θετική φαίνεται πως θα είναι η στάση του ΚΙΝΑΛ στην προοπτική σύστασης εξεταστικής επιτροπής για θέμα, καθώς πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν: «Τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προστιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής». Ωστόσο, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος τις επόμενες ημέρες.

«Ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής είπε μέσω ανακοίνωσης και η Ελληνική Λύση, υπενθυμίζοντας ότι έχει ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για θέμα της χρηματοδότησης των ΜΜΕ πριν από 1,5 χρόνο.

«Σήμερα, επιτέλους, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να υιοθετήσει την δική μας πρόταση και να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Παραλείποντας όμως να αναφερθεί στα «δώρα» της κυβέρνησης στους καναλάρχες, μέσω της αναστολής καταβολής δόσεων, που χρήζουν επίσης διερεύνησης.

Εμείς θα απευθύνουμε στην κυβέρνηση την ρήση του Αμερικανού συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι: «Αν καταφέρεις να ξεγελάσεις κάποιον δεν σημαίνει ότι είναι χαζός. Απλά σημαίνει ότι δεν είσαι άξιος της εμπιστοσύνης του». Όλα λοιπόν στο φως» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Υπέρ» της σύσταση εξεταστικής επιτροπής τίθεται και το ΚΚΕ, το οποίος σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Το ΚΚΕ ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες. Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα».

Με τα έως τώρα δεδομένα, δηλαδή τις θετικές ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης συγκεντρώνονται περισσότεροι από 120 βουλευτές, εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στάσης στην πορεία ή διαφοροποιήσεις βουλευτών. Ωστόσο, αναμένεται η στάση του Μέρα25, αλλά και των δυο ανεξάρτητων βουλευτών Κωνσταντίνου Μπογδάνου και Κωνσταντίνας Αδάμου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ