Ναρκωτικά Newsom: Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας ασκεί βέτο στο νομοσχέδιο για την απεξάρτηση

Ναρκωτικά Newsom: Καλιφόρνια – Ο κυβερνήτης Gavin  Newsom απέρριψε ένα νομοσχέδιο που θα έκανε την Καλιφόρνια την πρώτη πολιτεία που θα πληρώσει τους ανθρώπους για να παραμείνουν νηφάλιοι. Αλλά μόνο επειδή ο Newsom έθεσε βέτο στο νομοσχέδιο του κρατικού γερουσιαστή Scott Wiener την Παρασκευή, δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα θεραπείας με φάρμακα δεν θα πραγματοποιηθεί στην Καλιφόρνια.

Ο Newsom υποστηρίζει τη θεραπεία, γνωστή ως “διαχείριση έκτακτης ανάγκης”. Θέλει όμως να το δοκιμάσει πρώτα πριν υπογράψει νόμο για να γίνει μόνιμος. Ο κρατικός προϋπολογισμός, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, περιλαμβάνει χρήματα για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινά τον Ιανουάριο και τελειώνει τον Μάρτιο του 2024.

Ο Newsom ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση άδεια να πληρώσει για αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν – η οποία έχει ήδη δείξει το ενδιαφέρον της για το πρόγραμμα – θα απαντήσει μέχρι το τέλος του έτους. “Τα αποτελέσματα και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το πιλοτικό έργο θα πρέπει να αξιολογηθούν πριν επεκταθεί οριστικά το όφελος του Medi-Cal”, έγραψε ο Newsom σε μήνυμα αρνησικυρίας. “Ως εκ τούτου, αυτό το νομοσχέδιο είναι πρόωρο.”

Τα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δοκιμάζονται πολλές φορές την εβδομάδα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κάθε φορά που βγαίνουν αρνητικά, παίρνουν μια ανταμοιβή – μερικές φορές τόσο μικρή όσο και $ 2. Οι άνθρωποι που το κάνουν όλο το πρόγραμμα χωρίς θετικά τεστ κερδίζουν συνήθως μερικές εκατοντάδες δολάρια και λαμβάνουν τα χρήματα σε μια δωροκάρτα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτήν τη θεραπεία από το 2011 τουλάχιστον για τους βετεράνους του στρατού μέσω του Τμήματος Βετεράνων. Έκτοτε, η έρευνα έδειξε ότι είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για φάρμακα όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη, για τα οποία υπάρχουν λίγες διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες.

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών από ουσίες όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη στην Καλιφόρνια σχεδόν τετραπλασιάστηκαν μεταξύ 2010 και 2019. Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 – όταν μεγάλο μέρος του κράτους ήταν κλειδωμένο λόγω του κορωνοϊού – δείχνουν ότι οι θάνατοι από υπερβολική δόση αυξήθηκαν κατά 42% σε σύγκριση με 2019.

Ο Wiener δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος» με την απόφαση του Newsom να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι το βέτο είναι «μια οπισθοδρόμηση στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επιδημία» καθώς οι άνθρωποι σε όλη την πολιτεία πεθαίνουν από υπερβολικές δόσεις μεθαμφεταμίνης “Πεθαίνουν αυτή τη στιγμή.

Ο χρόνος είναι ουσιαστικός. Γνωρίζουμε από περισσότερα από μια δεκαετία δεδομένων και εμπειρίας ότι η διαχείριση έκτακτης ανάγκης είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν μεθαμφεταμίνη “, δήλωσε ο Wiener. «Δεν χρειαζόμαστε πιλοτικά προγράμματα για να μας το πουν αυτό».

Το νομοσχέδιο του Wiener πέρασε εύκολα από το νομοθετικό σώμα, χωρίς κανείς να το καταψηφίσει. Οι νομοθέτες θα μπορούσαν να ψηφίσουν για να παρακάμψουν την απόφαση του Newsom. Αλλά αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί. Το νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνιας δεν έχει παραβιάσει το βέτο ενός κυβερνήτη από το 1979.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here