Σε επιφυλακή για την… ανεμβολίαστη Βόρεια Ελλάδα – Από σήμερα κινητές μονάδες σε χωριά της Β. Ελλάδας για αύξηση των εμβολιασμών


Νέα φάση εντατικοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος ξεκινά από σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα

Υπό το φόβο, νέας έξαρσης της πανδημίας και επανάληψης του περσινού σεναρίου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από σήμερα έως και την Πέμπτη θα βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς καθώς και με φορείς της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αντικείμενο τις προωθούμενες ενέργειες για την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Πιερία, Κιλκίς και Ξάνθη αποτελούν τους σταθμούς των Κινητών Μονάδων εμβολιασμού σήμερα. Δράμα και Πέλλα αύριο και Φλώρινα και Σέρρες την Πέμπτη. Σε όλες τις ΠΕ οι μονάδες θα επισκεφθούν απομακρυσμένα χωριά.

Οι ειδικοί ανησυχούν καθώς οι εμβολιασμοί σε αρκετές περιφερειακές ενότητηες (ΠΕ) της περιοχής έχουν «παγώσει». Ενδεικτικά, στο Κιλκίς είναι ανεμβολίαστο το 58,4% του πληθυσμού. Στην Πιερία το 57,7%, στη Δράμα το 56,8%, στην Ξάνθη το 54,2%. Στις Σέρρες το 53,6%, στη Χαλκιδική και στη Φλώρινα το 52,3% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί.

Την ίδια στιγμή, περίπου το 60% του πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές παραμένει ανεμβολίαστο. Ενώ και η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά μετά βίας το 50% του πληθυσμού στη μητροπολιτική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Η ανησυχία εντείνεται και από τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα ασθενείς με covid-19 της χώρας. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα οι ασθενείς αυτοί είναι ανεμβολίαστοι. Μάλιστα ένας στους δύο θανάτους που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες προέρχεται από νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ