Σεισμός στην Κρήτη: Προβληματισμός μετά τα 6,3 Ρίχτερ για την «ασυνήθιστη σεισμική χρονιά»


Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ που χτύπησε στις 12:24 το μεσημέρι της Τρίτης στην Κρήτη εντείνει τον προβληματισμό των σεισμολόγων για τη σεισμική διέγερση μέσα στο 2021

Τη συζήτηση για το ενδεχόμενο γενικότερης σεισμικής διέγερσης στην Ελλάδα άνοιξε ο σεισμός στην Κρήτη των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Σητείας προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους όλου του νησιού καθώς ακολούθησε τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου μολονότι όλοι οι σεισμολόγοι εξηγούν ότι οι δύο σεισμοί δεν σχετίζονται.

Παρόλα αυτά προβληματισμό προκαλεί «η “ασυνήθιστη” σεισμικά χρονιά» όπως την χαρακτηρίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος στον Ελεύθερο Τύπο με αφορμή το γεγονός ότι στους 10 μήνες του 2021 έχουν καταγραφεί τέσσερις σεισμοί της τάξεως των 6 Ρίχτερ – 6,3 και 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα τον Μάρτιο, 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου και 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Σητείας στις 12 Οκτωβρίου.

Αν και κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το 1995 οπότε είχαν συμβεί σεισμοί σε Αρναία Χαλκιδικής, Κοζάνη-Γρεβενά και Αίγιο, εντούτοις είναι ένα φαινόμενο που μελετάται από τους σεισμολόγους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ελλάδα, Θανάση Γκανά, σημειώνεται κάθε χρόνο ένας σεισμός κοντά ή περισσότερο από 6 Ρίχτερ και φέτος έχουμε τέσσερις με τον ίδιο να προσθέτει στον ΕΤ ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει (σ.σ. βάσει στατιστικής) το φαινόμενο» να συμβεί και πέμπτος σεισμός κοντά ή πάνω από αυτό το μέγεθος.

Οι περιοχές που προβληματίζουν

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αν και σημειώνει ότι καμία περιοχή της Ελλάδας δεν είναι απόλυτα σε αυξημένη σεισμική δραστηριότητα πέρα από το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, εντούτοις σε παρακολούθηση βρίσκονται Ιόνιο, Κορινθιακός κόλπος, Δωδεκάνησα και βόρειο Αιγαίο, περιοχές, δηλαδή, που ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά σεισμογενείς.

Ένα στοιχείο που μελετούν οι σεισμολόγοι είναι το γεγονός ότι για την ώρα η μετασεισμική ακολουθία είναι ηπιότερη από την αναμενόμενη μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό. Αν και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο τόνιζε ότι πρέπει να περάσουν δύο ακόμη 24ωρα για να εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα. Στην ίδια εκτίμηση προέβη και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος θεώρησε πολύ πιθανό έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου και Καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μετασεισμική ακολουθία. Όπως τόνισε στην τηλεόραση CRETA, «είναι φτωχή (η μετασεισμική ακολουθία), έπρεπε να δώσει πιο πολλούς με το μέγιστο να είναι γύρω στο 5,4 – 5,5. Το μόνο που είδαμε ήταν 4,1 και ένα 4,5 κοντά στην Κάρπαθο. Αναστατώθηκα λίγο γιατί έχει μεγάλα ρήγματα εκεί αλλά είδαμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί η περιοχή είχε δώσει παλιά γεγονός και εκτονώθηκε». Έσπευσε, ωστόσο, να εξηγήσει πως ακόμα και αν έρθει ένας μετασεισμός της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ αυτός θα γίνει αισθητός 20 φορές λιγότερο σε σχέση με τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ.

Κλειστά σχολεία και υπηρεσίες

Αν και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ήταν μικρότερα του αναμενομένου σήμερα θα συνεχιστούν οι αυτοψίες από ειδικά κλιμάκια σε σχολεία και υπηρεσίες του δήμου Σητείας, που θα παραμείνουν κλειστές.
Στην περιοχή θα βρεθεί και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκης, ο οποίος μαζί με το κλιμάκιο των μηχανικών θα επισκεφθεί κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα.

Ανάλογη απόφαση για αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου έως την Παρασκευή έλαβε και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης.

Ειδικότερα, τα σχολεία που θα κλείσουν

Στον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων
– 3ο Νηπιαγωγείο Αρχανών
– Νηπιαγωγείο Τεφελίου
– Γυμνάσιο Τεφελίου

Στον Δήμο Ηρακλείου
-24ο Δημοτικό Σχολείο
-31ο Δημοτικό Σχολείο
-7ο Δημοτικό Σχολείο
-4ο Νηπιαγωγείο

Στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας
– 1° Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου
– 2° Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου
– Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου
– Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου
– Γυμνάσιο Καστελλίου
– Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου
– 1° Επαγγελματικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου
– IX. Γενικό Λύκειο Καστελλίου

Εκτός από το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού το οποίο θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας μόνο σήμερα Τετάρτη 13-10-2021, Πέμπτη και Παρασκευή θα λειτουργήσει κανονικά.

Στον Δήμο Φαιστού
– Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο Καμαρών
– Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου
– ΔΟΜΗ ΚΔΑΠ Τυμπακίου
Για το χρονικό διάστημα Τετάρτη 13-10-2021 έως και Παρασκευή 15-10-2021.

Στον Δήμο Χερσονήσου
– Νηπιαγωγείο Γουβών
– Γυμνάσιο Επισκοπής
– Λύκειο Επισκοπής

Τα παραπάνω σχολεία του Δ. Χερσονήσου θα παραμείνουν σε αναστολή λειτουργίας μόνο για το χρονικό διάστημα Τετάρτη 13-10-2021 και Πέμπτη 14-10-2021, την Παρασκευή 15-10-2021 θα λειτουργήσουν κανονικά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ