Εμβόλια Covid-19: Γιατί ορισμένες χώρες συνιστούν εφάπαξ δόση για εφήβους, νέους ενήλικες;

Εμβόλια Covid-19: Αξιωματούχοι σε πολλές χώρες συνέστησαν ενέσεις μιας δόσης μετά από περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε εφήβους μετά τη δεύτερη δόση Οι ανησυχίες για τη μυοκαρδίτιδα, μια φλεγμονή της καρδιάς, μετά από μια δεύτερη δόση εμβολίου COVID σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες έχει προκαλέσει πολλές χώρες να στραφούν σε τακτική εμβολιασμού μιας δόσης για αυτήν την ηλικιακή ομάδα αντί για διπλή δοσολογία, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης.

Αξιωματούχοι σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, της Νορβηγίας και του Χονγκ Κονγκ, έχουν συστήσει τη χορήγηση μιας μόνο δόσης του εμβολίου Pfizer-BioNTech για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Η προσπάθεια αποσκοπεί στην παροχή μερικής προστασίας από τον κορωνοϊό μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο πιθανών παρενεργειών, όπως η μυοκαρδίτιδα, μια ανεπιθύμητη ενέργεια που εμφανίζεται περιστασιακά μετά από μια δεύτερη δόση ενός από τα εμβόλια mRNA σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με πολλές αναφορές.

Ο Δρ Aaron Glatt, εκπρόσωπος της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής και καθηγητής και πρόεδρος της ιατρικής στο Mount Sinai South Nassau στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, ζύγισε τις αναφορές και είπε στο Fox News: «Αυτή η νέα στρατηγική αξίζει σίγουρα να αξιολογηθεί Έχει θεωρητικά και πρακτικά πλεονεκτήματα εάν λειτουργεί. ”

Ο Γκλατ προειδοποίησε, “Ωστόσο, οι κατάλληλες πλήρεις μελέτες για να αποδειχθεί ότι αυτή πρέπει να είναι η τυπική προσέγγιση πρέπει να εκτελεστούν και να αναλυθούν”. Ορισμένες χώρες έχουν συστήσει να χορηγείται στα παιδιά 12 ετών και άνω μία δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19. Υγειονομικοί υπάλληλοι στο Χονγκ Κονγκ συνέστησαν μία μόνο δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών τον περασμένο μήνα, αφού οι αναφορές για φλεγμονή της καρδιάς θεωρήθηκαν ως παρενέργεια της δεύτερης δόσης του εμβολίου mRNA, σύμφωνα με έκθεση του Reuters.

Ο καθηγητής Lau Yu-lung, ο οποίος προεδρεύει μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας που συμβουλεύει κυβερνητικούς αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ για το πρόγραμμα εμβολιασμού τους, δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι εμπειρογνώμονες υγείας θεωρούν ότι είναι πιο επωφελές για τους εφήβους να λαμβάνουν μόνο μία δόση για να «μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα φλεγμονή της καρδιάς», σύμφωνα με το Reuters.

Η Αγγλία και η Νορβηγία συνιστούν επίσης την εφάπαξ δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών και αναμένουν απόφαση για τις δεύτερες δόσεις έως ότου εκδοθούν περαιτέρω δεδομένα, σύμφωνα με πολλές αναφορές.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, φλεγμονής του βλεννογόνου της καρδιάς, εμφανίστηκαν συχνότερα σε άνδρες εφήβους και νεαρούς ενήλικες μετά τη λήψη δεύτερης δόσης παρά μετά την πρώτη δόση του mRNA Εμβόλιο Covid-19 (Pfizer-BioNTech ή Moderna).

Όσοι ανέφεραν ότι είχαν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα ανταποκρίθηκαν καλά στο φάρμακο και ανάρρωσαν γρήγορα, ανέφερε το CDC στον ιστότοπό του. Μια δήλωση στον ιστότοπο του οργανισμού υγείας σημείωσε: “Αυτές οι αναφορές είναι σπάνιες και τα γνωστά και πιθανά οφέλη του εμβολιασμού COVID-19 υπερτερούν των γνωστών και δυνητικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού κινδύνου μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας.”

Ο Δρ Fred Davis, αναπληρωτής πρόεδρος ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο Northwell Health στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο Fox News, “Το CDC αναφέρει ότι τα ποσοστά αναφοράς μυοκαρδίτιδας ήταν 40,6 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο μετά τις δεύτερες δόσεις εμβολίων mRNA COVID-19 που χορηγήθηκαν σε άνδρες ηλικίας 12 ετών.

Αυτό είναι πολύ λιγότερο από 1% σε αυτήν την ομάδα. ” Ο Ντέιβις, που ειδικεύεται στην επείγουσα ιατρική, είπε στο Fox News ότι η μυοκαρδίτιδα παραμένει μια σπάνια παρενέργεια του εμβολίου mRNA και ότι εάν συμβεί, “οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ανταποκρίνονται καλά σε αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ξεκουράζονται.

Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν σε μία έως δύο εβδομάδες». Ο Ντέιβις σχολίασε επίσης εκείνες τις χώρες που προτείνουν την τακτική ενός εμβολιασμού και είπε στο Fox News, “Ενώ η προσέγγιση για την προσφορά μιας μόνο δόσης εμβολιασμού για παιδιά 12 ετών και άνω θα προσφέρει λιγότερη προστασία (52% με μία δόση έναντι 88% με δύο δόσεις της Pfizer), αυτή η προσέγγιση επιτρέπει σε περισσότερα παιδιά να εμβολιαστούν με αριθμό εμβολίων στο χέρι ενώ μειώνει επίσης τον ήδη ελάχιστο κίνδυνο παρενεργειών που παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση. ”

Ο Ντέιβις, ο οποίος είναι πιστοποιημένος στην ιατρική έκτακτης ανάγκης και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Donald and Barbara Zucker στο Hofstra/Northwell στο Hempstead της Νέας Υόρκης, δήλωσε στο Fox News: «Αυτή η προσέγγιση μιας μόνο δόσης ελπίζω να ενθαρρύνει περισσότερους γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους». Εν τω μεταξύ, ο Γκλατ, ο οποίος είναι επίσης επιδημιολόγος του νοσοκομείου, προειδοποίησε ότι “Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι στους ενήλικες τα δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι χρειάζονται δύο δόσεις για να αποκτήσουν ισχυρότερη ανοσία”.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here