Ασπιρίνη: Νέες οδηγίες για την πρόληψη εμφράγματος και εγκεφαλικού


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως μια ασπιρίνη την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού. Κι όμως! Μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων ανατρέπει αυτό το δεδομένο.

Λένε τώρα πως η χρήση μικρής δόσης ασπιρίνης για την πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων πρέπει να περιοριστεί.
Υπάρχουν, λένε, ενδείξεις ότι ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών είναι μεγαλύτερος από τα οφέλη στις περισσότερες περιπτώσεις

Η Επιτροπή των ειδικών, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, σχεδιάζει επίσης να αναθεωρήσει την από το 2016 σύστασή της για χρήση της ασπιρίνης ως προληπτικού μέσου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η σύσταση της επιτροπής για την ασπιρίνη

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στη συνταγογράφηση χαμηλών δόσεων ασπιρίνης σε άτομα κάτω των 60 ετών που δεν έχουν υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Ακόμα, η επιτροπή συνιστά να μην χορηγείται προληπτικά ασπιρίνη σε άτομα 60 ετών και άνω. Δεδομένου ότι ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών αυξάνεται με την ηλικία.

Παρόλα αυτά, τα άτομα που ήδη λαμβάνουν προληπτική αγωγή με ασπιρίνη δεν θα πρέπει να την σταματούν με δική τους απόφαση. Επιπλέον, οι νέες συστάσεις δεν ισχύουν για όσους έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα.

Η ασπιρίνη εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων που μπορούν να «μπλοκάρουν» τις αρτηρίες, αλλά μελέτες έχουν εγείρει ανησυχίες ότι η τακτική λήψη της αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά στο γαστρεντερικό σύστημα και τον εγκέφαλο, κίνδυνοι που αυξάνονται με την ηλικία.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ