Άμυλο διατροφή: 3 αμυλούχες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε


Ενώ δεν είναι όλα τα αμυλούχα τρόφιμα επιβλαβή όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων αμύλων μπορεί να σταματήσει την πρόοδο της δίαιτάς σας, σύμφωνα με ειδικούς. Παρακάτω θα βρείτε τέσσερα είδη αμύλων που πρέπει να αποφεύγετε:

  • Λευκό ψωμί και άλλα προϊόντα λευκού αλευριού

Το λευκό ψωμί, τα κράκερ και τα ζυμαρικά είναι αμυλούχα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά χαμηλά σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά.  Αυτά τα απλά άμυλα αφομοιώνονται τόσο γρήγορα που αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ακριβώς όπως η ζάχαρη, ενώ πολύ σύντομα ξαναπεινάτε. Εάν σας αρέσει το ψωμί και αρτοποιήματα, επιλέξατε ποικιλίες ολικής αλέσεως και αναζητήστε επιλογές με περιορισμένη προσθήκη ζάχαρης και συστατικά που αναγνωρίζετε. Μια εναλλακτική λύση για τα ζυμαρικά, είναι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή οσπρίων. Εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες θα νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

  • Δημητριακά

Πολλά δημητριακά δεν είναι στην ουσία παρά προψημένα σιτηρά, επεξεργασμένα σε δελεαστικά σχήματα που διαφημίζονται ως υγιεινά. Ωστόσο, στην πραγματικότητα στέλνουν το σάκχαρό σας στα ύψη – ειδικά όταν σερβίρονται με γάλα, έναν άλλο υδατάνθρακα που απορροφάται γρήγορα. Αλλά ούτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι η απάντηση, λένε ειδικοί, καθώς επίσης υφίστανται επεξεργασία και τα περισσότερα από αυτά περιέχουν ζάχαρη. Αν σας αρέσουν τα δημητριακά για πρωινό, δοκιμάστε τη βρώμη ή την κινόα. Μπορείτε να ετοιμάσετε βρώμη απο βραδίς και να την φάτε το πρωί κρύα, αφού προσθέσετε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα: επιλέξατε ένανα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως αυγά, τυρί ρικότα, ή γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και/ή φρούτα.

  • Λευκό ρύζι

Το λευκό ρύζι δεν περιέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, είναι απλώς ένας άλλος κενός υδατάνθρακας, λέει η διατροφολόγος Anna Taylor. Έτσι χωνεύεται γρήγορα, ενώ ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα σας. «Η κατανάλωση κενών υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο λαχτάρας για φαγητό που μπορεί να εκτροχιάσει εντελώς το πρόγραμμα της διατροφής σας.», προσθέτει. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το λευκό ρύζι με καστανό ή άγριο ρύζι ή κινόα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ