ΠΟΥ: Ανακοινώνει επιτροπή για τη διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας της COVID-19


 ΠΟΥ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε 26 προτεινόμενα μέλη σε μια συμβουλευτική επιτροπή με στόχο την καθοδήγηση μελετών σχετικά με την προέλευση της πανδημίας της COVID-19 και άλλων παθογόνων παραγόντων επιδημικής πιθανότητας. Η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Προέλευση των Νέων Παθογόνων (SAGO) σηματοδοτεί την τελευταία προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να ξεδιαλύνει τις αρχές της πανδημίας του κορωνοϊού εννέα μήνες μετά την αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Κίνα.

Τον Μάρτιο, ο ΠΟΥ είχε δημοσιεύσει την έκθεσή του για την προέλευση του κορωνοϊού, με την ερευνητική ομάδα να απαριθμεί την εισαγωγή μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή ακολουθούμενη από ζωονοτική μετάδοση ως «πιθανότατα» τη ρίζα της αρχικής εξάπλωσης και εισαγωγή μέσω εργαστηριακού περιστατικού ως «εξαιρετικά απίθανο».

Συνολικά, χωρίς οριστικό συμπέρασμα ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο ιός εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό, η ομάδα, η οποία αποτελείται από διεθνείς εμπειρογνώμονες, είχε ζητήσει «να συνεχιστεί η επιστημονική και συνεργατική προσέγγιση για τον εντοπισμό της προέλευσης της COVID-19. ” “Η εμφάνιση νέων ιών με πιθανότητα να πυροδοτήσει επιδημίες και πανδημίες είναι γεγονός της φύσης και ενώ ο SARS-CoV-2 είναι ο τελευταίος τέτοιος ιός, δεν θα είναι ο τελευταίος”, δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ , αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη.

“Η κατανόηση από πού προέρχονται τα νέα παθογόνα είναι απαραίτητη για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών με επιδημία και πανδημία και απαιτεί ευρύ φάσμα εμπειρογνωμοσύνης.” Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι τα δεκάδες προτεινόμενα μέλη επιλέχθηκαν από μια ομάδα περισσότερων από 700 αιτήσεων. Τα 26 μέλη διαθέτουν εξειδίκευση σε τομείς όπως “επιδημιολογία, υγεία των ζώων, οικολογία, κλινική ιατρική, ιολογία, γονιδιωματική”, μεταξύ άλλων.

“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το διαμέτρημα των εμπειρογνωμόνων που επιλέχθηκαν για τη SAGO από όλον τον κόσμο και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να κάνουμε τον κόσμο ασφαλέστερο”, δήλωσε ο Tedros. Θα υπάρξει περίοδος δημόσιας διαβούλευσης δύο εβδομάδων για να λάβει ο ΠΟΥ ανατροφοδότηση σχετικά με τα προτεινόμενα μέλη της SAGO και θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για την πρώτη του συνάντηση μετά την περίοδο διαβούλευσης.

Με την ιδιότητά της ως συμβουλευτικού οργάνου στον ΠΟΥ, η SAGO θα συμβουλεύσει τον οργανισμό σχετικά με την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου πλαισίου του ΠΟΥ για τον καθορισμό και την καθοδήγηση μελετών για την προέλευση των αναδυόμενων και παθογόνων παραγόντων επιδημίας και πανδημίας, καθώς και την παροχή συμβουλών

Ο ΠΟΥ δίνει προτεραιότητα σε μελέτες και επιτόπιες έρευνες στα θέματα. Επιπλέον, η επιτροπή θα παράσχει πληροφορίες και γνώμες για να βοηθήσει τη Γραμματεία του ΠΟΥ στην ανάπτυξη λεπτομερούς σχεδίου εργασίας της SAGO. Στο πλαίσιο της προέλευσης του ιού SARS-CoV-2, το SAGO θα παράσχει στη Γραμματεία του ΠΟΥ ανεξάρτητη αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών και τεχνικών ευρημάτων από παγκόσμιες μελέτες και θα συμβουλεύει τη Γραμματεία του ΠΟΥ σχετικά με την ανάπτυξη, παρακολούθηση και υποστήριξη της επόμενης σειράς σχετικών μελετών, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η SAGO θα παράσχει “γρήγορες συμβουλές” σχετικά με τα επιχειρησιακά σχέδια του ΠΟΥ για την εφαρμογή της επόμενης σειράς παγκόσμιων μελετών για την προέλευση του SARS-CoV-2, όπως περιγράφεται σε έκθεση του Μαρτίου.

Τέλος, η επιτροπή θα παράσχει οποιαδήποτε πρόσθετη συμβουλή και υποστήριξη στον ΠΟΥ, όπως ζητήθηκε από τη Γραμματεία του WHO SAGO, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε μελλοντικές διεθνείς αποστολές του ΠΟΥ για τη μελέτη της προέλευσης του SARS-CoV-2 ή άλλων αναδυόμενων παθογόνων.

Το Reuters ανέφερε ότι ο ΠΟΥ ξεκίνησε το αίτημα για αιτήσεις τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ένας δημόσιος κατάλογος των προτεινόμενων μελών που παρέχεται από τον ΠΟΥ δείχνει ότι η αρχική ομάδα 10 διεθνών εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνεται στην επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων των Ολλανδών ιολόγων Marion Koopmans, της Δανής επιδημιολόγου Thea Fischer, του Βρετανού επιδημιολόγου John Watson, του Ρώσου ερευνητή Vladimir Dedkov, ειδικού για την υγεία των ζώων, του Hung Nguyen του Βιετνάμ και του επιδημιολόγου Elmoubasher Farag του Κατάρ.

Οποιεσδήποτε μελλοντικές έρευνες στην Κίνα θα μπορούσαν δυνητικά να αποδειχθούν δύσκολες, καθώς η χώρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρεί ότι η έρευνα για την προέλευση της COVID-19 έχει ολοκληρωθεί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ