Λέκκας για κακοκαιρία «Μπάλλος»: Στον Κηφισό έπεσαν την Πέμπτη 30 εκατ. τόνοι νερού!


Για την κατάσταση που δημιουργήθηκε την Πέμπτη στον Κηφισό από την κακοκαιρία «Μπάλλος» μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας

Τρομακτικές ήταν οι ποσότητες νερού που έπεσαν χθες, Πέμπτη, στον Κηφισό υποχρεώνοντας το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να ανακοινώσει διακοπή κυκλοφορίας από τη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής φοβούμενη ένα νέο χτύπημα της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας «στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες (σ.σ. την Πέμπτη) 30 εκατ. τόνοι νερού».

Σύμφωνα με τον ίδιο πλέον οι κάτοικοι της Αττικής πρέπει να ξεχάσουν ό,τι γνωρίζουν μέχρι σήμερα. «Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας… Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές» είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας.

«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συνετότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» εξήγησε ο καθηγητής.

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε ο Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος αναφέρθηκε και στις καταστροφές στην Ιθάκη υπενθυμίζοντας τις σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό και εξηγώντας ότι «ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν ορισμένα όχι, είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις, και όχι μόνο στην Ιθάκη, σε πολλούς μικρούς δήμους».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ