Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Σφυροκόπησε» την Κρήτη – Τεράστιες καταστροφές για τους κτηνοτρόφους


Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Στη δίνη του «Μπάλλου« βρέθηκε η Κρήτη καθώς η κακοκαιρία άφησε πίσω τις τεράστιες καταστροφές ενώ κτηνοτρόφοι έχασαν όλα τους τα ζώα!

Το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» δέχτηκε η Κρήτη, με το νησί να δέχεται ανελέητο «σφυροκόπημα» από κεραυνούς και νεροποντές ενώ τεράστια είναι η καταστροφή την οποία έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, τα προβλήματα που έχουν προκύψει τoυ δήμου Φαιστού έχουν φέρει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους της ευρύτερης περιοχής, με τον αριθμό των απωλειών να μαρτυράει το μέγεθος της καταστροφής.

Περισσότερα από 500 αμνοερίφια παρασύρθηκαν από το νερό και σταδιακά εντοπίζονται πνιγμένα από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ ζημιές έχουν καταγραφεί στα μελίσσια από την ορμή του νερού, που κατέβασε στο έδαφος λάσπη και φερτά υλικά!

Το χωριό Καμάρες έχει δεχτεί βαρύ το πλήγμα της κακοκαιρίας καθώς τα χειμαρρώδη νερά κατέβασαν πέτρες με αποτέλεσμα να κλείσει και το επαρχιακό οδικό δίκτυο ενώ προβλήματα εντοπίζονται στα Βορίζια καθώς επίσης και στο Μαγαρικάρι όπου συνεργεία του δήμου προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί οι υποδομές του δήμου.

«Έδειξε» τα δόντια του ο «Μπάλλος»

Παράλληλα, σε πολλές περιοχές της Κρήτης οι δρόμοι μετατράπηκαν και χειμάρρους ενώ σημειώθηκαν 7 κοπές δέντρων στην πόλη του Ηρακλείου λόγω των ισχυρών ανέμων θέτοντας σε «συναγερμό» την Πυροσβεστική η οποία ωστόσο δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε απάντληση υδάτων. Επίσης το βράδυ, κυρίως στο Ρέθυμνο και τους δήμους Φαιστού, Μινώα Πεδιάδος και Βιάννου πλημμύρησαν δρόμοι ενώ σημειωθήκαν και κατολισθήσεις.

Επίσης στη Βιάννο οι κάτοικοι έμειναν για ώρες ηλεκτρικό ρεύμα. Αντίστοιχα προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές, όπως στου Κοκκίνη Χάνι στο Ηράκλειο όπου οι κάτοικοι αναφέρουν ότι είναι χωρίς ρεύμα από τις 4 τα ξημερώματα.

Τα ξημερώματα τα έντονα καιρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν και στο Ηράκλειο όπου ο ουρανός άστραψε με αρκετούς πολίτες να επικοινωνούν τις εικόνες αυτές μέσω των social media.

kakokairia-kriri.jpg

«Αγνώριστο» το Βάι μετά την «επέλαση» του Μπάλλου

Μεγάλα ύψη βροχής αλλά και ζημιές «έφερε» και στο Νομό Λασιθίου η κακοκαιρία «Μπάλλος». Ζημιές προκλήθηκαν στη φημισμένη παραλία στο Βάι που δύσκολα την αναγνωρίζει κανείς μέσα από τις φωτογραφίες.

Αναποδογυρισμένες ομπρέλες που δεν άντεξαν από την ορμή των ανέμων, λάσπη και μεγάλη ποσότητα νερού στην άμμο «μαρτυρούν» το πέρασμα του Μπάλου από την περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην περιοχή της Ερμούπολης έπεσαν 127 χιλιοστά βροχής, τιμή ρεκόρ για το νησί, ενώ 48 χιλιοστά βροχής έπεσαν στον Κουρεμένο, τιμή ρεκόρ για την ευρυτερη περιοχή της Σητείας που μαζί με γύρω περιοχές, στον αντίποδα, σε μονοψήφια ποσοστά βροχής!

Μεγάλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται και στην οδοποιία. Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη ρωγμή εμφανίστηκε σε σημείο του δρόμου Ηρακλείου – Βιάννου και συγκεκριμένα μετά το Αρκαλοχώρι στον δρόμο προς Βιάννο.

Έκκληση των αρχών για προσοχή

Μέχρι το Σάββατο το πρωί θα βρίσκεται η Κρήτη στο έλεος της… κακοκαιρίας με τις αρμόδιες αρχές να εφιστούν την προσοχή στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

«Παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα όχι όμως κάτι το πολύ σοβαρό. Πρόκειται κυρίως για φερτά υλικά στο οδικό δίκτυο καθώς και πλημμύρες», τόνισε μιλώντας στο cretapost, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Λεονταράκης προσθέτοντας πως «το μήνυμα που πρέπει να τονιστεί είναι πως όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Ιδιαίτερη προσοχή επίσης χρειάζεται και σήμερα στους δρόμους του νησιού.

Σε επιφυλακή ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Υπενθυμίζεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πηγή: cretapost.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ