Πρωτεΐνη κινόα: Τα διατροφικά οφέλη της κινόα από τους Ίνκας στη σύγχρονη γαστρονομία


Η κινόα είναι μια εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη έναντι των αμυλούχων δημητριακών. Αν και συχνά έχει παρόμοιο ρόλο, η κινόα είναι στην πραγματικότητα ένας σπόρος της ίδιας οικογένειας με τα παντζάρια, το σέσκουλο και το σπανάκι. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και σημαντική φυτική πηγή και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική (Περού, Χιλή και Βολιβία) και καλλιεργείται για χιλιάδες χρόνια. Αποτέλεσε τη βασική διατροφή των Ίνκας και των απογόνων τους.

Διατροφικά οφέλη της κινόα

Μια μερίδα 100g μαγειρεμένης κινόα παρέχει:

  • 120 Kcal/503KJ
  • 4,4 γρ. πρωτεΐνη
  • 1,9 γραμμάρια λίπους
  • 19,4 γρ. υδατάνθρακες
  • 2,8 γρ. φυτικές ίνες
  • 17 mg ασβέστιο
  • 64 mg μαγνήσιο

Για όσους ακολουθούν μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή, η κινόα αποτελεί μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή. Όπως το φαγόπυρο, η κινόα έχει ένα εξαιρετικό προφίλ αμινοξέων, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.

Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη για την υγεία της κινόα;

  • Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών: Η κινόα είναι υψηλή σε αντιφλεγμονώδη φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία την καθιστούν δυνητικά ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Η κινόα περιέχει μικρές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην καρδιά και, σε σύγκριση με τα κοινά δημητριακά, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά.
  • Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος: Πλούσια σε φυτικές ίνες και με περισσότερη πρωτεΐνη ρυζιού ή κριθαριού, η κινόα μπορεί να είναι ευεργετική για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους. Μια εξήγηση για αυτό είναι η χορταστική φύση της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών που μας βοηθούν να διαχειριστούμε την όρεξή μας. Η κινόα έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), οπότε η πιο αργή απελευθέρωση ενέργειας την καθιστά λιγότερο πιθανή να διεγείρει την πείνα.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα: Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα, ένας μικρός αριθμός μελετών υποδεικνύει ότι η κινόα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και να βελτιώσει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
  • Κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη: Φυσικά χωρίς γλουτένη και θρεπτικά πυκνή, η κινόα αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους δεν μπορούν να φάνε κόκκους γλουτένης, όπως εκείνοι με κοιλιοκάκη. Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η κινόα είναι μια καλύτερη επιλογή για την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος από τις εκλεπτυσμένες εναλλακτικές λύσεις γλουτένης όπως το ρύζι ή το αλεύρι πατάτας.
  • Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου: Μελέτες υποδεικνύουν ότι η κινόα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου ενισχύοντας την ποικιλία των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου και μειώνοντας τα φλεγμονώδη συμπτώματα καταστάσεων όπως η κολίτιδα. Λειτουργώντας ως πρεβιοτικό, η κινόα παρέχει το καύσιμο για ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, επιτρέποντάς τους να ευδοκιμήσουν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ