Ουσίες Κατάχρηση: Ενισχύει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου COVID, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό

Ουσίες Κατάχρηση: Τα άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών (SUD) έχουν διπλό αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία και θάνατο που σχετίζεται με την COVID ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, δείχνει νέα έρευνα. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 10.000 εμβολιασμένα άτομα με διάφορες διαταραχές χρήσης ουσιών SUD και σχεδόν 600.000 εμβολιασμένα άτομα χωρίς διαταραχές χρήσης ουσιών SUD. Διαπίστωσαν ότι περίπου τα διπλάσια άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών SUD είχαν σημαντική ανακάλυψη λοίμωξης COVID-19 από τα αντίστοιχα χωρίς διαταραχές χρήσης ουσιών SUD, στο 7% έναντι 3,6%, αντίστοιχα. Επιπλέον, ο κίνδυνος για νοσηλεία και θάνατο που προκλήθηκε από πρωτοποριακή μόλυνση ήταν επίσης υψηλότερος μεταξύ των ατόμων με διαταραχές χρήσης ουσιών SUD σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν.

“Είναι ζωτικής σημασίας οι κλινικοί ιατροί να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό μεταξύ ατόμων με διαταραχές χρήσης ουσιών SUD, ενώ αναγνωρίζουν επίσης ότι ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, αυτή η ομάδα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο και θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει προστατευτικά μέτρα έναντι της COVID-19”, δήλωσε η συν-ερευνητής Nora Volkow, MD , διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Ναρκωτικών, δήλωσε στο Medscape Medical News.

“Επιπλέον, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να ελέγχουν τους ασθενείς τους για διαταραχές χρήσης ουσιών SUD για να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους και τις ανάγκες φροντίδας τους [δεδομένου ότι] πολλοί γιατροί δεν εξετάζουν ή ρωτούν για διαταραχές χρήσης ουσιών SUD, το οποίο είναι μια τεράστια χαμένη ευκαιρία και είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά τους να φροντίζουν αποτελεσματικά τους ασθενείς τους », είπε. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 5 Οκτωβρίου στο World Psychiatry.

Ανησυχητική φάση

Οι διαταραχές χρήσης ουσιών SUDs “συχνά σχετίζονται με πολλαπλές συνυπάρχουσες καταστάσεις που είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για σοβαρή έκβαση της λοίμωξης COVID-19”, σημειώνουν οι ερευνητές. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίς στην πανδημία έδειξε ότι ασθενείς με διαταραχές χρήσης ουσιών SUD, συμπεριλαμβανομένων αλκοόλ, κάνναβης, κοκαΐνης, οπιοειδών και διαταραχών χρήσης καπνού, «διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 και σχετίζονται με σοβαρά αποτελέσματα, ειδικά μεταξύ των Αφροαμερικανών», προσθέτουν.

Μέχρι σήμερα, καμία έρευνα δεν έχει επικεντρωθεί στον πιθανό κίνδυνο για COVID σε άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών SUD μετά από εμβολιασμό. Επιπλέον, αν και τα εμβόλια είναι “πολύ αποτελεσματικά”, έχουν καταγραφεί σημαντικές λοιμώξεις, “υπογραμμίζοντας την ανάγκη εντοπισμού των πληθυσμών που μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι, καθώς έχουμε εισέλθει σε μια ανησυχητική νέα φάση της πανδημίας”, γράφουν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here