Έντερο Βακτήρια: Μπορεί να τροφοδοτήσουν αντοχή στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Έντερο Βακτήρια: Ένας βασικός πυλώνας θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη είναι η στέρησή του από ανδρογόνα, τις ορμόνες που τον κάνουν να μεγαλώνει. Οι όρχεις είναι η κύρια πηγή αυτών των ορμονών, επομένως η θεραπεία μπορεί να συνίσταται είτε στη χειρουργική αφαίρεση αυτών των οργάνων είτε στη χρήση φαρμάκων για τον αποκλεισμό της παραγωγής ορμονών τους. Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι καρκίνοι του προστάτη γίνονται ανθεκτικοί σε αυτές τις θεραπείες και αρχίζουν να επεκτείνονται ξανά. Όπως συμβαίνει με πολλούς καρκίνους που εμφανίζουν αυτές τις συμπεριφορές, η εύρεση ακριβώς αυτού που τους κάνει ανθεκτικούς μπορεί να είναι δύσκολη.

Ένας ένοχος μπορεί να είναι βακτήρια που ζουν στο έντερο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ευνουχισμένα ποντίκια και σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων, ορισμένα από αυτά τα βακτήρια του εντέρου αρχίζουν να παράγουν ανδρογόνα που λαμβάνονται εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με αυτά τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sciencce, τα ανδρογόνα φαίνεται να υποστηρίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη και την αντοχή του στη θεραπεία.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα βακτήρια μπορούν να παράγουν τεστοστερόνη, αν και οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι τι τα ωθεί να ξεκινήσουν να το κάνουν αυτό. Η θεραπεία στέρησης ανδρογόνων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περισσότερα από αυτά τα μικρόβια που παράγουν ορμόνες στο έντερο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Τα βακτήρια κοπράνων ατόμων με ανθεκτικό στη θεραπεία καρκίνο του προστάτη έδειξαν επίσης μια σχέση με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων από ποντίκια με ανθεκτικό στη θεραπεία καρκίνο του προστάτη θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίσταση σε ζώα με ασθένειες ευαίσθητες σε αυτές τις ορμόνες.

Όταν αυτά τα ποντίκια έλαβαν μεταμοσχεύσεις κοπράνων από ανθρώπους με ανθεκτικό καρκίνο, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: στροφή στην αντίσταση στη θεραπεία. Αλλά το αντίστροφο ήταν επίσης αλήθεια: οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων από ποντίκια ή ανθρώπους με καρκίνο ευαίσθητο στις ορμόνες συνέβαλαν στον περιορισμό της ανάπτυξης του όγκου. Τα ευρήματα μπορεί να προτείνουν νέους θεραπευτικούς στόχους: τα μικρόβια που ζουν στο έντερο.

Σε μελέτες σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν εξαφάνισαν αυτά τα βακτήρια, ο καρκίνος ήταν πολύ πιο αργός για να εξελιχθεί σε αντοχή στη θεραπεία. Οι συγγραφείς ενός σχολίου που συνοδεύει τη μελέτη λένε ότι υπάρχουν άλλα μέρη για να αναζητήσετε βακτήρια που μπορεί να παράγουν αυτές τις ορμόνες, συμπεριλαμβανομένου του ουροποιητικού συστήματος ή ακόμη και στον ίδιο τον όγκο.

Πηγές Επιστήμη: “Τα κοινά βακτήρια προάγουν την ενδοκρινή αντίσταση στον καρκίνο του προστάτη μέσω της βιοσύνθεσης ανδρογόνων”, “Τα βακτήρια του εντέρου επιτρέπουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here