Καθιστική ζωή: Δείτε πώς η καθιστική ζωή υπονομεύει την ψυχική υγεία


Από όλους τους τρόπους με τους οποίους η πανδημία έχει επηρεάσει την ευημερία όλων των ανθρώπων, ίσως αυτός που έχουμε παρατηρήσει λιγότερο είναι το πόσο καθόμαστε. Και δεν κάνει μόνο κακό στη μέση μας, αλλά βλάπτει επίσης την ψυχική μας υγεία. Περισσότερο από ενάμιση χρόνο οι πολιτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης και εργασίας από το σπίτι έχουν οδηγήσει σε λιγότερο χρόνο μετακίνησης. Αντίστοιχα, περνάμε περισσότερο χρόνο καθισμένοι και κοιτάμε οθόνες. Αυτός είναι ένας δυνητικά τοξικός συνδυασμός που συνδέεται με φτωχότερη ψυχική υγεία. “Τα ύπουλα αποτελέσματα της πανδημίας που ίσως να μην παρατηρήσουμε [είναι] ότι έχουμε αλλάξει τα πρότυπα καθιστικής συχνότητάς μας”. Αυτό αναφέρει ο Jacob Meyer, διευθυντής του εργαστηρίου Wellbeing and Exercise στο State University της Αϊόβα.

Η δική του έρευνα έδειξε ότι τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, οι άνθρωποι που ασκούνταν λιγότερο και είχαν περισσότερο χρόνο οθόνης ήταν πιθανό να είναι αγχωμένοι, καταθλιπτικοί και μόνοι. Και παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι είδαν τη ψυχική τους υγεία να βελτιώνεται σταδιακά καθώς προσαρμόστηκαν σε μια νέα πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έμειναν κυρίως καθιστικοί δεν είδαν την ίδια βελτίωση, σύμφωνα με μια μελέτη παρακολούθησης του Meyer. “Οι άνθρωποι που συνέχισαν να έχουν πραγματικά υψηλά επίπεδα καθίσματος, η κατάθλιψή τους δεν βελτιώθηκε”. 

Τα καλά νέα είναι ότι κάτι τόσο απλό όσο μια πολύ ελαφριά κίνηση γύρω από το σπίτι γμπορεί να κάνει τη διαφορά στη διάθεση, όπως είχε διαπιστώσει η προηγούμενη έρευνα του Meyer. Πολλές προηγούμενες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. “Γνωρίζουμε σταθερά ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι ενεργοί, όσο περισσότερο ασκούνται, τόσο καλύτερη είναι η ψυχική τους υγεία“, λέει ο Μέγιερ. Για πολλούς υπαλλήλους γραφείου, η εργασία από το σπίτι σημαίνει ότι έχουμε πέσει σε μια ρουτίνα να περνάμε ώρες στο γραφείο μας. Με έναν άλλο πανδημικό χειμώνα να πλησιάζει εμάς και μεγάλο μέρος της χώρας και του κόσμου που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την COVID-19, είμαστε συχνά κολλημένοι στο σπίτι περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Οπότε ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να καθόμαστε λιγότερο και να κυκλοφορούμε περισσότερο.

Ο Meyer και άλλοι ειδικοί άσκησης μοιράστηκαν μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε:

  • Εάν δεν έχετε γυμναστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και φοβάστε να ξεκινήσετε τώρα, μην ανησυχείτε. Ξεκινήστε σιγά σιγά. Αν περπατάτε στο γραφείο σας, όλα αυτά τα βήματα θα μετρούσαν, θα ήταν χρήσιμα. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεκινήσουν την άσκηση συχνά εμπλέκονται σε μια σκέψη “όλα ή τίποτα”. Στην πραγματικότητα, η μετάβαση από καθόλου δραστηριότητα σε έστω και λίγη δραστηριότητα θα έχει μερικές από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία.
  • Κάντε το πιο εύκολο για τον εαυτό σας: Μέρος της ανάπτυξης ενός καλού σχεδίου άσκησης για τον καθένα μας είναι να γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας, γνωρίζοντας τι είναι εφικτό. Αν μισείτε λοιπόν το τρέξιμο, μην τρέχετε μόνο επειδή είναι μοντέρνο ή κάποιος σας λέει ότι είναι καλό για εσάς. Ή αν δεν είστε πρωινός, τότε μην προγραμματίσετε να ασκηθείτε το πρωί. Και θυμηθείτε, το να ξεκινήσεις είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας εάν δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε. Προσπαθήστε να σκεφτείτε τρόπους που θα καθιστούσαν πιο πιθανό να μείνετε στο πρόγραμμα προπόνησης, ίσως χτίζοντας κάποια εξωτερική ευθύνη.
  • Περπατήστε όποτε μπορείτε: Ξεκινήστε απλά περπατώντας περισσότερο. Αν έχετε χώρο στο σπίτι σας, περπατήστε από δωμάτιο σε δωμάτιο, χρησιμοποιήστε τις σκάλες σας. Και αν δεν έχετε σκάλες, απλώς περπατήστε από δωμάτιο σε δωμάτιο, μπρος -πίσω, κάνοντας αυτά τα επιπλέον βήματα.

Τέλος, μια άλλη προσέγγιση που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τώρα είναι να κάνουν μια “εικονική μετακίνηση”. Στην αρχή της ημέρας, περπατούν γύρω από το σπίτι τους ή περπατούν γύρω από τη γειτονιά τους, έτσι ώστε να έχουν μεταβεί στη δουλειά. Και μπορείτε να περπατήσετε ξανά στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ